SRBI SVETA REKLI - NE
SRPSKA dijaspora istupila je složno protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i u više od 50 gradova u svetu održala ili najavila mirne proteste protiv nelegalnog otcepljenja Kosova, saopštio je Srpski svetski kongres. Krovna organizacija srpske dijaspore, podseća da su Srbi u svetu „masovno i složno“ ustali protiv nelegalne nezavisnosti Kosova, zalažući se za poništenje nezavisnosti i nastavak pregovora. Kongres je najavio da će u utorak o protestima obavestiti Savet bezbednosti UN, svetsku diplomatiju i medije.

AUSTRIJA - Više od osam hiljada Srba okupilo se juče na mirnim protestima pod sloganom „Za pravo i pravdu“ u centru Beča, na trgu Heldenplac. Protestanti su nosili srpske, španske i izraelske zastave. Spaljivanje američke zastave je izazvalo buran aplauz.

RUSIJA - U Moskvi je služen moleban, a na Trgu pobede u centru Moskve videli su se transparenti „Rusijo, suprotstavi se NATO“ i „Kosovo je srpska zemlja“. Ispred Ministarstva inostranih poslova „Pokret protiv nelegalne imigracije“ prikpljao je potpise za priznavanje tri „otcepljene“ republike iz bivšeg SSSR, noseći transparente „Albansko Kosovo - izvor terora unutar Evrope“. I u Sankt Peterburgu, ispred konzulata SAD, bilo je slično.

GRČKA - U Atini je juče održan miran protest Srba koji žive u grčkoj prestonici i njihovih grčkih prijatelja. U organizaciji Udruženja Srba Grčke skup je počeo isped Olimpijskog stadiona, odakle je Srbima na Kosovu i Metohiji upućena poruka da ih „braća neće zaboraviti“. U crkvi svetog Spiridona u Atini služen je moleban za spas srpskog naroda na Kosovu.

FRANCUSKA - Sa protestnog skupa Srba i Francuza u Marselju poručeno je da „Kosovo mora da ostane u Srbiji“, a govornici, Francuzi, govorili su da su za „rasparčavanje Jugoslavije i Srbije najodgovornije SAD“.

DANSKA - Ispred američke ambasade u Kopenhagenu simbolično je u 12.44 sati u subotu održan protestni miting Srba i njihovih prijatelja zbog odluke vlade Danske da prizna Kosovo.

BRITANIJA - Srbi i njihovi prijatelji protestovali su i u Londonu zbog toga što je Velika Britanija priznala Kosovo. Uputili su i peticiju britanskom premijeru.

HOLANDIJA - Na centralnom gradskom trgu u Hagu, ispred zgrade parlamenta, juče su protestovali zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Holandskom parlamentu su uputili deklaraciju, zatraživši da ova država ne prizna nezavisnost Kosova pošto je „suprotna međunarodnom pravu“.

NEMAČKA - U više nemačkih gradova Srbi i njihovi domaćini Nemci mirno su protestovali zbog nasilnog oduzimanja Kosova Srbiji, a najavljeno je da će se demonstracije nastaviti. Najviše demonstranata je bilo u Štutgartu, Frankfurtu, Diseldorfu.

SAD - Srbi u Americi protestovali su u subotu u više gradova. U Feniksu, u Arizoni, posle molebana u crkvi Sveti Sava, povorka demonstranata je krenula ka centru grada, dok je protestni skup Srba u Klivlendu, Ohajo, održan na centralnom gradskom trgu Vesli Bolin Plaza. U vreme zaključenje ovog izdanja „Novosti“ bili su najavljeni protesti ispred Bele kuće u Vašingtonu, a nove demonstracije Srba u Čikagu, u Ilinoisu , zakazane su za 1. mart.

MAĐARSKA - Srbi u Mađarskoj odbacuju nezavisnost Kosova i traže od vlade u Budimpešti da je ne prizna. Takav zahtev je mađarskom predsedniku, premijeru, predsedniku parlamenta i šefu diplomatije uputila partija mađarskih Srba.

ČEŠKA - I Srbi i njihovi prijatelji u glavnom gradu Češke Pragu protestovali su zbog proglašavanja nezavisnosti Kosova.

KANADA - Ispred konzulata SAD u Torontu protestovalo je nekoliko hiljada Srba zbog nezakonitog odvajanja Kosova od Srbije. Kanadskoj vladi su poručili da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost jer se time krši međunarodno pravo, ali i „standardi kanadske države“. Kanadski mediji prenose da je najavljen nastavak protesta i da „Srbi upozoravaju da bi kanadsko priznavanje samoproglašene države moglo da ima posledice i na jedinstvo Kanade. Kanadski mediji posebno podvlače da su demonstranti nosili transparente na kojima je pisalo „Kosovo je - Kvebek“!

MAKEDONIJA - Nekoliko hiljada Srba je osudilo „nasilje svetskih moćnika“, uz poruke da „Kosmet - srce Srbije - nije i nikada neće biti na prodaju“.

LUKSEMBURG - Sva četiri udruženja Srba u Luksemburgu su pročitali pismo državnom vrhu. U nedelju je podržan i moleban.

AUSTRALIJA - I u dalekoj Australiji, u Melburnu, više od dve i po hiljade Srba je u mirnom protestu glasno reklo „ne“ nezavisnosti Kosova.


ODLOŽENO
LJUBLJANA - Savez srpskih udruženja iz Slovenije saopštio je da će zbog smrti bivšeg slovenačkog predsednika Janeza Drnovšeka odložiti protest protiv jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, koji je bio zakazan za juče.Prema rečima portparola Unije Branka Matijevića, protest će biti održan 2. marta, simbolično u 12.44, ispred pravoslavne crkve svetih Ćirila i Metodija u Ljubljani.

STID ME ŠTO SAM BELGIJANAC
PROTESTNOM skupu u Briselu obratio se Alan Šelekens:
- Danas stojim ispred vas i stid me je biti Flamanac. Stid me je što sam Belgijanac. Stid me je što sebe zovem Evropljaninom. Dolazim iz zemlje 175 godina duge tradicije suživota različitih kultura...
- Evropa, Belgijanci i Flamanci znaju bolje od bilo koga u svetu da građenje jednog zajedničkog suživota i političke strukture jeste dug i strpljiv posao. Pa, gde vam je onda bilo strpljenje, gospodo političari, kada ste priznali Kosovo? - zapitao je Šelekens.

PALICE U BEČU
BEČ (Tanjug) - Bečka policija upotrebila je palice protiv grupe učesnika protesta Srba iz Austrije i uhapsila više njih. U 16. bečkom okrugu došlo je do okršaja policije i demonstranata, jer su čuvari reda odlučili da zaustave njihovo kretanje gradom, pošto su razbili prozore na jednoj albanskoj kafani. Policija je primenila prekomernu silu.

* * * * *

PESMOM PROTIV NOVE NEPRAVDE

PESMA nas je održala. Uz ovaj slogan, tačno u 12.44, studenti Prištinskog univerziteta krenuli su juče u protestnu šetnju od Akademskog trga do mosta na Ibru.
Uz poruke - da njihov protest neće prestati sve dok deo nepravednog sveta ne uvidi da je doneo pogrešnu odluku i priznao kvazidržavu - nezavisno Kosovo.
- Nezavisno Kosovo neće proći, ovo je Srbija - poručili su studenti, mirno demonstrirajući ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice, praćeni profesorima i mnogobrojnim građanima.
Juče su obećali: protestovaćemo sve dok se nepravda ne ispravi. Kao i prethodnih dana, uzvikivane su parole: "Kosovo je srce Srbije", čule su se pištaljke, a protest je obezbeđivala Kosovska policijska služba.
Vitomir Perić, apsolvent medicine, kaže:
- Deo sveta je bolestan, treba ga lečiti. Mi mu šaljemo poruku: ovo što je naše, nikad ne može biti tuđe. A Kosovo i Metohija je naše srce. Ne damo ga, jer moramo da živimo. Ovde su naši koreni, naše trajanje, ovde su naši grobovi i naše svetinje. Želimo da se ovde rađaju naša deca.
Sergej Zaporožac, predsednik Studentskog parlamenta, ogorčen zbog zabrane da kolege studenata Prištinskog univerziteta koje su se pre tri dana uputile iz svih delova Srbije i Republike Srpske da im se u protestu pridruže, nisu uspele da savladaju prepreke koje im je postavila međunarodna vojska - nije isključio mogućnost novog, zajedničkog mitinga.
- Nikakva sila neće moći da nas razdvoji - kaže Zaporožac. - Fizički su nas rastavili, ali mi smo duša jedna. Ma gde živeli, Srbi danas boluju isti bol: otimaju im deo države. Ali, neće moći da nam ukradu pamćenje.
Među studentima nema predaha u protestu. I narednih dana, kao i tokom vikenda, okupljaće se i protestovati.
Sergej Zaporožac kaže:
- Posle srpskih književnika, očekujemo i dozivamo da s nama u protestnu šetnju krenu i svi drugi kojima je Kosovo i Metohija na srcu.
Na kraju protesta održan je rok koncert lokalnih mitrovačkih bendova.
- Kad nam je najteže, mi umemo i da pevamo - poručili su studenti.
I. R. - M. M.

 

* * * * *

I SRBI MEĐU KONTROLORIMA

NA kontrolnom punktu u Jarinju su dežurali policajci Unmika i Kosovske policijske službe - Stanice u Leposaviću.
Reč je uglavnom o policajcima srpske nacionalnosti, koji su dan posle proglašenja nezavisnog Kosova izjavili da se stavljaju u službu svog naroda.
Saobraćaj se juče odvijao bez zastoja, jer među vozilima, koja su ulazila na Kosovo i Metohiju, gotovo da nije bilo teških kamiona. Punkt su obezbeđivali vojnici Kfora i nisu se mešali u kontrolu vozila i putnika.
Pet kilometara od Jarinja, na putu prema Leposaviću, jake snage Kfora preprečile su deo puta i tu detaljno proveravaju svakoga ko putuje na Kosmet. Osim što legitimišu putnike, vojnici Kfora otvaraju gepeke na putničkim vozilima, a pregledaju i autobuse i teretna vozila.
Prateća dokumentacija za robu, koja se vozi, uglavnom ih nije zanimala. Cilj detaljne kontrole je, kako su nam rekli neki od vojnika, sprečavanje unošenja oružja, eksploziva i drugog opasnog materijala, koji bi mogao da ugrozi bezbednost žitelja Kosmeta.      
M. N.

* * * * *


OSTALI BEZ ZAŠTITE

ODMAH po proglašenju nezavisnosti u Skupštini Kosova, nemački i austrijski vojnici Kfora, koji su obezbeđivali dva velika srpska sela Ugljare i Bresje u okolini Kosova Polja, povukli su svoje transportere i vojnike.
- Nije nam potpuno jasno zašto su to baš sada uradili. Doduše, mi smo u više navrata imali primedbi na njihov rad. Poučeni lošim iskustvom iz 2004. godine, kada su oni samo gledali kako albanski ekstremisti spaljuju srpske kuće pod njihovom zaštitom, tražili smo da ih zamene vojnici iz neke druge zemlje - komentarišu meštani pomenutih sela.
Srbi na Kosovu smatraju da čak francuski, italijanski i pogotovo grčki vojnici, bolje rade svoj posao. Italijani su zaštitili 2004. manastire Visoki Dečani i Pećka patrijaršija. Čak je i američka policajka upotrebila oružje u Belom polju, kada je razularena masa nasrnula na Srbe.
Tada je likvidirala teroristu, koji je ubo nožem jednog starca.
- Mi ovde sve to dobro znamo, ali u Kforu nam je rečeno da to nisu naša posla i da mi ne možemo određivati ko će nas obezbeđivati. Sa njihovim predstavnicima smo imali više sastanaka, a sada su nas neprijatno iznenadili kada su doneli odluku da se vojnici povuku. Uveren sam da je to dogovor sa kosovskim albanskim vlastima, samo ne znam šta bi moglo iza svega toga da se krije - kaže Stevica Lazić iz Bresja.
I pored ovoga u Bresju, Ugljaru, Kuzminu i ostalim srpskim selima duž Sitnice, niko ne pomišlja na seobu. Preostali Srbi, njih više od 8.000, poručuju:
- Ako ustreba, sami ćemo se braniti! Takva zaštita od nemačkih i austrijskih vojnika na ovom prostoru nam i ne treba. Oni su u ovoj misiji potvrdili, posebno u Prizrenu i okolini, da im nijednog trenutka nije bilo stalo da zaštite Srbe i hrišćanske svetinje. U Prizrenu, drevnom Dušanovom gradu, više nema pravoslavnih hramova. A, ni od obnove nema ništa...

NEMA PRODAJE
MEŠTANI Bresja i Ugljara, koji su proteklih dana na kapijama istakli table "kuća na prodaju", juče su ih poskidali. I predstavnici Srba iz Batusa, Kuzmina i Lepine održali su zajedničku sednicu na kojoj je odlučeno: seobe nema, svi ostaju!
D. DAMJANOVIĆ