POPUT odbojkaša, vaterpolista, košarkaša ili fudbalera, na Aerodrom "Nikola Tesla" u sredu su sleteli osvajači pet medalja na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Vijetnamu. Blicevi fotoreportera i pitanja novinara ovog puta "sevali" su ka mladim matematičarima. Najsjajnija medalja visila je na grudima Mladena Radojevića, učenika četvrtog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu. Bronzu su osvojili Marija Jelić, Teodor von Burg, Dušan Milijančević iz iste škole i Marko Jevremović iz Kragujevačke gimnazije.
U odboru za doček poređali su se ponosni roditelji, profesori, direktor Matematičke gimnazije Vladimir Dragović, braća, sestre, komšije... Rođaci olimpijaca nestrpljivo su čekali da se pojave na aerodromu posle puta koji je trajao oko 30 časova. Najnervozniji je bio Mladenov mlađi brat Igor, pa je svakog časa izvirivao da bi ga prvi ugledao, jer se, kako kaže, mnogo uželeo da ga zagrli i da mu čestita.
- Već u šestom razredu pokojna supruga i ja primetili smo da Mladen brzo i precizno rešava i teške zadatke - priča nam otac "zlatnog" matematičara Veličko Radojević. - Ona je završila Mašinski fakultet i usmerila ga da zavoli ovu nauku. Završio je dva razreda Gimnazije u Valjevu i prešao u Matematičku gimnaziju, jer je smatrao da će tamo moći da napreduje, i bio je u pravu.
Mladena je sačekala i Ana, kojoj se iskrala i suza kada je ugledala druga sa medaljom oko vrata.
- Čim je saznao da je osvojio zlato, pozvao me je - kaže Ana. - Postao je svetski prvak, ali mislim da još nije svestan kakav je uspeh postigao. Izuzetno je skroman.
Vesna Sirovljević, razredna iz osnovne škole u Valjevu, napominje kako joj nije prvi put da "cupka" u holu aerodroma iščekujući Mladena. Dolazila je, kaže, nekoliko puta i dočekivala ga kada se vraćao s takmičenja. A bilo ih je mnogo. Do sada je pobeđivao u Turskoj, prošle godine je doneo medalju iz Ljubljane, pa nedavno iz Grčke.
- Nisam imao tremu, pošto sam već nekoliko puta prošao kroz slične situacije na drugim takmičenjima - objašnjava "zlatni" olimpijac. - Zadaci su bili teški, a posebno mi je drago što smo prvog dana samo jedan Kinez i ja uspeli da rešimo najteži zadatak. Osećaj je fenomenalan, posebno kada znam da od 1999. godine niko iz naše zemlje nije osvojio zlatno, a od 1968. godine uzeli smo samo četiri najsjajnije medalje.
Ekipa iz Srbije bila je najmlađa na Olimpijadi među takmičarima iz 94 zemlje, a tome je najviše doprineo Teodor von Burg, koji se kao učenik sedmog oglednog odeljenja Matematičke gimnazije takmičio sa srednjoškolcima i osvojio srebro!
A da za najbolje nema odmora, svedoči primer Dušana Milijančevića, koji se nije vratio sa drugarima u Beograd, već je ostao u Moskvi da sačeka drugu ekipu koja odlazi na Međunarodni matematički turnir gradova u Belorusiju.

DAMA SA MEDALjOM
JEDINA devojka u našem nacionalnom timu bila je Marija Jelić, učenica trećeg razreda Matematičke gimnazije.
- Prošle godine sam takođe osvojila bronzanu medalju, a sada imam još jednu - kaže zadovoljno Marija. - Imam šansu da se takmičim i sledeće godine, a nadam se da ću imati uspeha kao i Mladen, pošto se i on prošlog puta okitio bronzom, a sada je dobio zlato.

USPESI
NA svetskim, međunarodnim i evropskim takmičenjima u protekle dve godine učenici iz Srbije osvojili su oko 400 medalja. Najviše uspeha imali su đaci Matematičke gimnazije, i zbog toga je ova škola od države dobila status ustanove od posebnog nacionalnog značaja. Samo njeni učenici prošle godine su se sa pet međunarodnih takmičenja vratili sa 20 medalja. Nisu bili uspešni samo iz matematike, već su pokazali da su najbolji i iz astronomije, fizike i informatike.