PROF. dr Nikola Hajdin ostaće i u naredne četiri godine na čelu Srpske akademije nauka i umetnosti, odlučeno je u četvrtak na Skupštini naše najviše naučne ustanove. Od 127 redovnih i dopisnih članova SANU, koji su predali glasačke listiće, poverenje dosadašnjem predsedniku ukazalo je 93 akademika, dok su 32 člana SANU podržali drugog kandidata, prof. dr Vasilija Krestića.
Akademik Stevan Koički ostao je na funkciji potpredsednika SANU za prirodne nauke, a potpredsednik SANU za društvene nauke je akademik Nikola Tasić, koji je mesto generalnog sekretara Akademije ustupio kolegi Dimitriju Stefanoviću.
Po saopštenju rezultata, vidno uzbuđen zbog reizbora na mesto predsedavajućeg, dr Hajdin je poručio:

- Akademija je jezgro intelektualne naučne elite. Veoma sam ponosan što je više od 80 odsto članova SANU glasalo za ovaj Izvršni odbor. SANU nije skup istomišljenika, ali za progres nauke, umetnosti i kulture u celini važna je upravo ta demokratska raznolikost.

On je opovrgao priče o podelama u SANU, naglasivši da će ubuduće ova ustanova nastaviti sa svojim aktivnostima u oblasti međunarodne naučne saradnje, da će pravilno vršiti selekciju mladih naučnika, raditi na podmlatku kadrova, jer to i čini jednu modernu evropsku akademiju.

Prof. dr Nikola Tasić podsetio je da je ovim izborom odato priznanje politici koju je rukovodstvo vodilo u prethodne četiri godine:

- Želeli smo da se otvorimo u odnos na zemlju i svet, i to smo uspešno uradili. Iako smo po struci različiti, našli smo zajednički jezik i odlučili da nam je prioritet - nauka.

USPEH
ČAST da dva puta bude izabran za predsednika SANU do sada je imao samo Sima Lozanić. Dr Nikola Hajdin (84) na ovu funkciju prvi put je izabran 3. aprila 2003. godine. Javnosti je poznat kao jedan od naših najpoznatijih graditelja mostova, iako iza njega, pre dolaska u SANU, stoji bogata profesorska karijera na Građevinskom fakultetu u Beogradu, na kome je doktorirao 1956. godine, i jedno vreme bio dekan.
Dopisni član SANU postao je 1970. godine, a redovni 1976. godine. Od 1994. godine do 2003. bio je potpredsednik ove naučne ustanove. Član je mnogobrojnih domaćih i stranih organizacija i akademija.