Jedan od najvećih ustaških glavešina, ratni zločinac Ivo Rojnica, mogao bi da bude izručen Srbiji. Naravno, ukoliko biologija to dozvoli, jer po zlu upamćeni stožernik Dubrovnika, ima 90 godina.
Inicijativu je pokrenuo Efraim Zurof, danas najpoznatiji lovac na naciste, direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu. On je o tome nedavno razgovarao i sa srpskim predsednikom Biorisom Tadićem,koji je podržao inicijativu da se Rojnici napokon sudi.

ODLUKA
SRBIJA,odnosno njeno Ministarstvo pravosuđa, će u nekoliko narednih sedmica odlučiti hoće li zatražiti izručenje Rojnice - potvrdio je Zurof za "Slobodnu Dalmaciju" .-Hrvatska već dve godine nije od Argentine zatražila izručenje,pa smo se okrenuli Srbiji.Inače argentinske vlasti su izrazile spremnost da Rojnicu izruče zemlji koja to službeno zatraži.

Zurof ističe da bi najviše voleo da se Rojnici sudi u Dubrovniku odakle je proterivao Jevreje i Srbe,ali će biti zadovoljan i ako mu se bude sudilo u Srbiji.
Nakon što je argentinski predsednik Nestor Kišner otvorio arhive kako bi se videlo koje je sve begunce iz Evrope posle Drugog svetskog rata njegova zemlja primila,Efraim Zurof je dobio nove dokumente o nedelima Iva Rojnice.Predao ih je hrvatskim vlastima i državnom tužiocu Mladenu Bajiću,ali oni su,po svoj prilici, završili u nekoj od njegovih fioka.

Ivo Rojnica više od pola veka živi u Buensos Airesu,poluslep je i gotovo nepokretan.Ratnim zločincem proglašen je 1946. godine.Prvi ustaški stožernik Dubrovnika Ivo Rojnica bio je glavni organizator i naredbodavac svih masovnih zločina i ubistava,mučenja i odvođenja u logore,paljenja ,pljački i uništavanja imovine nad Jevrejima i Srbima,pa i Hrvatima.
ODLIKOVANjE
BIO je i tvorac rasnih zakona iz 1941.godine.Rojnica je kao mladić došao u Dubrovnik,završio srednju školu i otvorio tekstilnu trgovinu.Ustaškom pokretu je pristupio 1939.Od maja do novembra 1941.godine bio je stožernik Ustaškog stožera Dubrava u Dubrovniku,a posle je radio u obaveštajnim službama.U januaru 1943. godine dobio je čin ustaškog poručnika,a u maju 1945. se povlači u Austriju,potom prelazi u Albaniju.
U maju 1946.uhapšen je od strane britanske vojne policije u Trstu,ali se spasio simuliranjem ludila i bekstvom iz duševne bolnice.U Argentinu je stigao marta 1947. pod imenom Ivan Rajčinović i ubrzo postao ugledni privrednik,vlasnik nekoliko fabrika tekstila.Posle je vratio ime i prezime,učestvovao je 1974. godine u stvaranju Hrvatskog narodnog veća.Septembra 1993. imenovan je od strane Franja Tuđmana za ambasadora u Ministarstvu inostranih poslova Republike Hrvatske.Godinu dana kasnije Tuđman ga je lišio te dužnosti,ali ga je posle toga odlikovao ordenom kneza Branimira.Objavio je memoare u dve sveske.

Zanimljivo je da je Rojnica dugo slobodno putovao po svetu i da je čak posetio Izrael,a da mu vlasti tamošnje nisu pravile probleme.
Koliko Jevreja i Srba ima na duši,i koje je sve zločine naredio,opisano je u dokumentima koje je sakupio Zurof.Hoće li se naći u sudnici,poput svog uzora Andrije Artukovića,ovoga puta u Srbiji,ili će pak okončati svoj život u Argentini,uskoro će se znati.

PAMTE GA BOKELjI
Iva Rojnicu pamte stari Bokelji.Dolazio je u ove krajeve uoči Drugog svetskog rata i držao govore o tome kako Boka predstavlja "hrvatski zaliv svetaca", trudeći se da ona bude pripojena NDH.I u vreme rata je posećivao "nevestu Jadrana" i stalno podgrevao realizovanje ideje o pripajanju koja i do danas živi kod ustaša.

NIŠTA ZVANIČNO
PROTEKLE nedelje stigla je vest da je Rojnica uhapšen u Argentini.Ministarstvo pravosuđa Hrvatske nije ni potvrdilo, ni demantovalo informaciju.Portparol ministarstva Vesna Dovranić ističe da o tome nije stiglo nikakvo služeno obaveštenje.
Državno tužilaštvo Hrvatske vodi istragu protiv Rojnice,ali je predmet "u fazi prikupljanja dokaza". Zato i nije zatraženo njegovo izručenje.