KAD je u utorak oko 18 časova spremačica Zavoda za zdravstvenu zaštitu Dragica Šaić došla da pospremi prostorije, zatekla je neverovatnu scenu: najpre je čula dečji plač, a zatim je na stolu u hladnom hodniku ugledala gotovo promrzlu, oskudno obučenu bebu. Odmah je pozvala lekare obližnjeg sremskomitrovačkog porodilišta i policiju. Zahvaljujući brzom reagovanju medicinskog osoblja, dečak se uspešno oporavlja u sremskomitrovačkoj bolnici, a policija traga za nesavesnom majkom.
- Pošto su dve koleginice ostale nešto duže da rade, nisam zaključala, kao obično, ulazna vrata zgrade. Radila sam, a onda sam, u jednom trenutku, začula prodoran dečji plač, negde u dubini hodnika. Pomalo uplašena, priđem bliže i vidim na stolu bebu kako mlatara nogama i rukama. Očigledno je bila gladna i prozebla, pa je zato i plakala - priseća se Dragica. - U prvi mah nisam znala šta da radim: nije mi bilo jasno ko je mogao da ostavi bebu. Krenula sam da otvaram kancelarije i toalet, misleći da je tu negde majka ostavljene bebe. Kako nikoga nisam pronašla, pozvala sam koleginice da mi pomognu. Najpre smo pozvali porodilište, a potom obavestili i policiju. Beba je i dalje plakala, pa smo je umotali u naše stvari...
Sreća je što je u blizini porodilište. Odmah su priskočili u pomoć lekari i celokupno medicinsko osoblje.
- Kada su bebu doneli na odeljenje videlo se da je bila gladna i promrzla. Zato smo joj najpre dali infuziju. Nije bilo teško da odmah identifikujemo bebu: sestre su dečaka prepoznale po stvarima. Jer, samo pre nekoliko časova je iznet iz bolnice. Beba (dečačić) je prilikom rođenja bila teška tri kilograma i 150 grama i dugačka 53 centimetra - ističe dr Olgica Laušević, načelnik dečjeg odeljenja.
Mališa se uspešno oporalja. Dobro jede, napreduje u težini i nema znakova nikakvih zdravstevnih problema niti će biti posledica. Novorđenče je imalo sreću da bude pronađeno samo nekoliko časova pošto je ostavljeno u hladnom hodniku. Porodilje koje leže u bolnici darovale su odeću od svojih mališana, pa je beba bar za kraće vreme zbrinuta. Očekuje se da će u pomoć priskočiti i Sremskomitrovčani.
- Beba mora jedno vreme da ostane kod nas da bismo ga zdravstveno zbrinuli kako kasnije ne bi bilo posledica. Ustalićemo mu obroke, režim spavanja i sve ono što imaju sve ostale bebe koje odrastaju uz majke - smatra dr Laušević.

MAJKA
SEM informacije da se za nesavesnom majkom traga, drugih informacija iz policije nema. Kako “Novosti” nezvanično saznaju, bebu je ostavila dvadesetdvogodišnja žena iz Rume koja se porodila u sremskomitrovačkom porodilištu.

DA SE ZOVE
MALIŠA je odmah postao ljubimac dečjeg odeljenja sremskomitrovačke bolinice, pre svega lekara i sestara. Već su ga i krstili imenom Nenad.