Zaboravljena žrtva je ponovo ubijena žrtva - bila je osnovna ideja vodilja generala Zorana Stankovića, patologa, i donedavnog načelnika VMA u Beogradu, dok je na ratnim poprištima bivše Jugoslavije obdukovao tela ubijenih.

- Najveću blokadu da pobrojimo sve žrtve uvek smo imali u Beogradu - otkrio je u prvom delu razgovora za "Novosti" Stanković. U današnjem nastavku on se okrenuo Srebrenici - slučaju koji sve najviše uznemirava.

Pobijajući nalaze patologa Međunarodnog suda u Hagu Stanković je tvrdio: "Tačan broj nastardalih u Srebrenici može se utvrditi samo ekshumacijom i sudsko-medicinskom obradom svih posrmtnih ostataka". U trenutku kad je to govorio na terenu Srebrenice bila su iskopana 1.883 posmrtna ostatka, danas se stiglo do nešto više od 2.000.

GENOCID ILI OSVETA

ZAŠTO se ne pretraže sve masovne grobnice? Ko to koči?

- To je postala politička stvar. Nove grobnice su se po pravilu pojavljivale onda kad su nekome bile potrebne. Pokazivanje leševa poznato je kod svih novih država. Kad se pravi država prave se i groblja. Retki su primeri da neko dobije zemlju bez krvi.

Na pitanje, da li je bio upoznat s navodnom američkom zabranom otkrivanja masovnih grobnica pre nego se navrši 30 godina, on kaže da za to ne zna. Ali mu je poznato da su Amerikanci satelitima snimali sva potencijalna stratišta na tlu bivše Jugoslavije, i da se taj materijal nalazi u Haškom tribunalu.

- Mi sudimo posledicama, a ne uzrocima, i to je najveći problem sa Srebrenicom - podvlači Stanković. - Naš nacionalni interes je da se utvrde činjenice. Ako je bio genocid - treba da kažemo da je genocid. Ako je osveta, da vidimo kako je do nje došlo.

Stankovićeva ekipa obradila je oko 1.000 žrtava u pojasu Srebrenice.

- Taj izveštaj Hag je prihvatio u celini - kaže on. - Na njega nisu uložili primedbu čak ni branioci Nasera Orića. Mene su kasnije pozvali kao svedoka-eksperta u procesu protiv generala Krstića. Pregledajući izveštaje tima međunarodnih ekseprata uočio sam brojne propuste.

Stanković je bio iznenađen i odgovorom međunarodnih eksperata na njegove stručne primedbe. Replicirajući mu prof. dr Ričard Rajt kazao je "da je uobičajena praksa u arheologiji da se procene u pogledu celine prave na osnovu delimičnog saznanja". Na osnovu toga je i on "svoju procenu o postojanju 2.571 osobe u sondiranim ali neotkopanim grobnicama prikazao kao tvrdnju".

- Ne vidim nikakvu vezu između rudarstva i procenjivanja broja mrtvih u grobnicama. Određivanje zaliha uglja u zemlji nije isto što i utvrđivanje broja leševa ispod zemlje, ne samo iz praktičnih, nego i moralnih razloga - odgovorio je Stanković profesoru Rajtu.

Grobnice u pojasu Srebrenice niko ne spori, kaže on. Upravo suprotno: mi tražimo da se sve iskopaju.

- Ne negiram ničije žrtve. Nisam to nikad činio. Nastojao sam samo da se utvrdi istina. I sad mene stalno kritikuju što govorim o zločinima koje sam istražio, a među žrtvama su bili pripadnici raznih nacionalnosti. U isto vreme gledam kako drugi ćute o zločinima koje su počinili njihovi sunarodnici.

ZABORAVLjENI DISK
- HRVATI danas kažu kako je u "Oluji" ubijeno svega 440 Srba. Da li je to prava cifra? Zašto se niko u ovoj državi ne bavi zločinom nad Srbima u Gospiću? Zar nikome nije stalo da se sazna tačan broj tamošnjih žrtava - pita se Stanković.

On tvrdi da je sve vreme u Beogradu tražio da se naprave profesionalni timovi koji bi utvrdili sve zločine.
- To je propušteno i zbog toga mnogi slučajevi nisu danas pravno validni za Haški tribunal - zaključuje je Stanković.

- Pa, znate kako smo mi to radili. U Skelanima, na primer. Rat je bio svuda oko nas. Ubijenih na sve strane. Vi imate malo vremena da uradite obdukciju i da se obavi sahrana. Vojska ide dalje, puca se na sve strane. Sećam se jedne prepirke između komadanta i istražnog sudije na Glođanskim brdima. Komadant žustro požuruje sudiju govoreći mu da mora brzo da se sve završi. A sudija neiskusan, on bi da se najpre sve ogradi i precizno zabeleži. Ali u ratu to, nažalost, uvek ne ide.

Stanković je, ipak, najogorčeniji na našu neodgovornost. Primer "kompakt-diska", pronađenog slučajno u Srebrenici, o tome rečito govori.

- Taj disk ni do danas niko nije obradio. A na njemu je zabeležen čitav sistem formiranja 9. operativne grupe Alijine vojske, na čijem je čelu bio Naser Orić. Tu su detaljni izveštaji o operacijama u Kravicama, Bratuncu i drugim mestima, zatim imena i prezimena zločinaca i tačan broj nastradalih. Kompletna dokumenta muslimanske armije sa oznakom "strogo poverljivo" nalaze se na tom disku.

Stanković podvlači da je Kriminalistički institut za ratnu dokumentaciju Holandije zaključio da "država Srbije nema nikakve veze sa Srebrenicom", upravo zbog tog diska koji je "nekako" poslat Holanđanima.

- Ljude iz ovog Instituta naša država nije htela ni da primi - kaže Stanković. - Nije ni čudo jer sve rade oni koji nikad nisu bili na ratištu ili su sa njega pobegli, a danas dobijaju generalske zvezdice. Oni nemaju druga posla nego da nama prebacuju da je sramota što smo tada bili u uniformi.

Na kraju, Stanković kaže:

- Svakom je najteži zločin kad izgubi nekog svog. Zamislite kako je bilo onoj majci dok je na TV snimku gledala kako joj ubijaju sina? Za nju nema ničeg brutalnijeg. Žrtvama dugujemo bar toliko da im imena budu zapisana. Jer, zaboravljena žrtva je ponovo ubijena žrtva.


PISMO GENERALA STANKOVIĆA GENERALU KLARKU

VI UBIJALI, JA SAKUPLjAO
GENERAL Zoran Stanković je uputio je pismo generalu Vesliju Klarku, u vreme kad se ovaj kandidovao za predsednika SAD. U pismu se kaže:

"Ja sam general kao i Vi, ali ne tako velike i brojne vojske. Nisam kao Vi naređivao da ubijaju, ali sam sakupljao one koje ste Vi, i ne samo Vi ubijali.

Vi ubijali, ja sakupljao, Vi zvezdicu generala za ubijanje, ja zvezdicu generala za sakupljanje. Da nije bilo Vas i sličnih Vama ne bi bilo ni mene. Vas i Vama sličnih ima više, onih kao ja manje, bar vojnih.

Plaše se i Vas i mene, jer i Vaša i moja pojava najavljuju smrt. Vi ste se kandidovali za predsednika SAD, da li je to šansa i za mene, s obzirom da Srbija već duže vreme nema predsednika (pismo pisano u vreme predsedničke krize u Srbiji).

Vi pričajte kako ste ubijali i razarali, a ja ću kako sam skupljao i obdukovao mrtva tela. Vi pričajte o Mladiću, i kako ste mu i zašto poklanjali kapu, a ja ću o tome kako sam mu i zašto predao mrtvu ćerku.

A, kad pobedimo, gde će nam biti kraj.

Vaš veliki dužnik, general dr Zoran Stanković"


IDENTIFIKOVANE 2.032 ŽRTVE
SARAJEVO - Komisija za traženje nestalih saopštila je juče u Sarajevu da su, zaključno sa 17. junom ove godine, identifikovane 2.032 žrtve srebreničke tragedije. Ova komisija očekuje da će približno 550 tela biti identifikovano i spremno za sahranu 11. jula na groblju u Potočarima.
Šef Odeljenja za komunikacije Međunarodne komisije za traženje nestalih Doun Porter rekla je da je do sada u Potočarima sahranjena 1.441 žrtva.
- Komisija je do sada dodatno indentifikovala 539 tela, koja će biti spremna za sahranu 11. jula - kaže Poterova. - Prva grupa od 350 tela je već premeštena u gradska groblja u Visokom gde će se pripremiti za pokop. Od ovog broja, na zahtev porodica, 11. jula neće biti sahranjeni posmrtni ostatci 60 osoba, jer tela nisu kompletirana.

D. St.