IDVOR - Svečano obeležavanje 150-godišnjice rođenja Mihajla Pupina počelo je u Idvoru polaganjem venaca i cveća na spomenik tom slavnom srpskom naučniku i smotrom Gardijske jedinice Vojske SCG. Gosti su obišli i obnovljenu rodnu kuću Mihajla Pupina, u ulici koja nosi ime velikog naučnika.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je pokrovitelj obeležavanja veka i po od rođenja Pupina, rekao je na svečanoj akademiji da bi država trebalo da pokloni punu pažnju ljudima koji su je zadužili i da mora da pokaže koliko je važno usmeriti stvaralačku energiju na izgradnju društva.

- Zadatak države je da usmerava tu energiju i pronalazi rešenja za društvene probleme - istakao je Tadić, ocenivši da se pojam rada, koji je istaknut u Pupinovom životu, izgubio u Srbiji u drugoj polovini 20. i prvoj polovini 21. veka.
Tadić je naglasio da bi svi problemi trebalo da budu rešavani novim idejama i inovacijama, a da društvo gubi ukoliko ne obraća pažnju na ljude sa idejama.
Prvom čoveku Srbije je na svečanosti u Idvoru, dr Dragoslav Herceg, potpredsednik Matice srpske uručio prvi primerak knjige akademika Božidara Kovačeka, predsednika Matice srpske, “Novootkrivena pisma Mihajla Pupina i arhivalije u vezi s tim”.
Na svečanosti su uručene i nagrade mladim pronalazačima za ovu godinu, kao i Pupinove medalje i Zlatne medalje “Tesla - Pupin”. Prvu nagradu za mladog pronalazača “Mladen Selak”, vrednu 3.000 dolara, predsednik Srbije Boris Tadić uručio je inženjeru Vojislavu Stanojeviću za primenu patenta i realizaciju zaštićene tehnologije “Voćno punjenje - voćni nadev”, u preduzeću “Voćko” iz Valjeva.
Dve druge nagrade, od po 2.000 dolara, kao i zlatne značke, dobili su Irena Homsek iz zemunske “Galenike” i dizajner Vanja Lazaro. Tri treće nagrade - zlatne značke i po hiljadu dolara, dodeljene su studentu Mašinskog fakulteta iz Beograda Zdenki Panajotović, Mirjani Bojanić sa Biotehničkog instituta iz Podgorice i mašinskom tehničaru iz Donje Babine kod Prijepolja Milanku Lojanici.
Zlatne medalje “Tesla - Pupin” za pronalazače 2004, dobili su stručnjaci Instituta “Mihajlo Pupin” iz Beograda Nenad Nenadić, Radmila Tokatlidis, Nenad Antonić i Nada Vuksanović, za rešenje opcione kartice za “motorola” radio stanice.
Ivica Stančić sa beogradskog Stomatološkog fakulteta dobitnik je zlatne medalje za realizaciju zaštićenog postupka veza dvostruke krune sa metalnim skeletom parcijalne proteze. Dobitnici su još i predsednik vršačkog "Hemofarma" Miodrag Babić, zatim novinar Radio Beograda Miodrag Novaković i publicista i istoričar Petar Ivić.
Pupinova nagrada za izuzetne rezultate u razvoju nauke i privrede dodeljena je Vojsci SCG za zasluge u oblasti razvoja pronalazaštva i razvoj naučno-istraživačkog i inventivnog rada. To priznanje primio je, u ime Vojske, načelnik Generalštaba general-pukovnik Branko Krga.