BEOGRAD - Srpska akademija nauka i umetnosti nije, u petak na izbornoj skupštini, dobila novog predsednika, jer ni LJubiša Rakić, ni Nikola Hajdin, kandidati za ovu funkciju, nisu dobili neophodnu većinu od šezdeset glasova.
Tako će akademik Dejan Medaković, koji je na čelu SANU četiri godine, nastaviti i dalje da obavlja funkciju njenog prvog čoveka.
Akademici su ponovo dali podršku i dosadašnjem potpredsedniku Stevanu Koičkom, nuklearnom fizičaru i ponovo ga izabrali na ovu funkciju. Većinu za mesto drugog potpredsednika dobio je i slikar Mladen Srbinović, kao i kandidat za generalnog sekretara arheolog, direktor Balkanološkog instituta Nikola Tasić.
Izbori su, kako je predviđeno Statutom, održani tajnim glasanjem, a s obzirom na veliku prisutnost članova SANU, 106 od 118 koliko ima glasačko pravo u Skupštini, očekivalo se da će, uprkos “kontrolisanoj” podeljenosti između dva kandidata, odnosno dve struje u akademiji, naklonost ka jednom juče ipak prevagnuti.
Akademika Nikolu Hajdina, koga je predložilo odeljenje tehničkih nauka, od mesta predsednika SANU delila su svega tri glasa. Naime, od 106 članova SANU, koji su glasali 57 ga je podržalo, osam je bilo protiv, a devet listića bilo je nevažećih. Za protivkandidata, akademika LJubišu Rakića, čiju je kandidaturu podržalo odeljenje medicinskih nauka, glasalo je 34, protiv je bilo 16 i nevažećih glasova devet.
Akademik Rakić u pismu ističe da se ne oseća krivim ni za jedno krivično delo koje mu se pripisuje dok je radio u “Galenici” na poslovima naučnog razvoja. Saopštenje Zavoda ocenio, kao spoljni pritisak korišćenjem metoda lične diskvalifikacuje.
Predlog kandidature za Nikolu Hajdina, Stevana Koičkog, Mladena Srbinovića i Nikolu Tasića podneo je akademik Dragomir Vitorović u ime 28 akademika, među kojima su i Milorad Pavić, Matija Bećković, Predrag Palavestra, LJubomir Simović...
Podršku LJubiši Rakiću dali su akademici Dobrica Ćosić, Dušan Kanazir, Svetomir Asić Basara, Aleksandar Fira...
Akademija je formalno juče imala još jednu priliku da bira novog predsednika, jer je Statutom predviđeno da u slučaju neuspeha glasanje može da se ponovi na istoj sednici. Ali, kada je akademik Predrag Palavestra, po saopštavanju rezultata zatražio ponavljanje izbora za predsednika, utvrđeno je da je jedan broj članova već napustio prostorije Akademije.

NE ODUSTAJE
AKADEMIK Nikola Hajdin, na pitanje “Novosti” kako komentariše ovakav ishod glasanja, usput je prokomentarisao:
- Tako glasa akademija druga Tita i Đilasa.
Akademik Hajdin je najavio da će se ponovo kandidovati i da “ne odustaje lako”.