ČAČAK – Pola veka je ugledna lekarska porodica Hercog živela u slozi i međusobnom uvažavanju sa Čačanima, da bi sada doživela šok zbog ponoćnog pohoda antisemitista. Ispisani grafiti na porodičnoj kući, među kojima je i poruka “Kristalna noć”, još jedna su ozbiljna opomena da se mora stati na put onima koji sve češće šire versku i nacionalnu netrpeljivost na ovim prostorima.
U proteklih pet decenija članovi ove porodice nisu doživeli ni najmanju neprijatnost što su jevrejskog porekla. Bili su cenjeni i uvažavani, a i oni su istom merom uzvraćali sugrađanima. A, onda, samo jedna noć je dovela porodicu Hercog do očaja i zlih slutnji.
“Kristalna noć”
GRUPA antisemitista, pre nekoliko dana, kasno u noć, uzela je sprej crne boje i zidove kuće Hercog išarala porukama: “Kristalna noć”, “Marš napolje”, “Srbija Srbima”. Na zidu su ispisane i reči: “ZOG, NJILL, FALL”.
- Kada sam ugledala ove fašističke poruke, bio je to najteži trenutak u mom životu. Nisam mogla da poverujem da je Hitler u nekakvoj novoj akciji da se u 21. veku povampiruje fašizam. Crne slutnje su me vratile u prošlost kada je 1941. godine ubijeno 13 članova u porodici mog oca Franje, samo zato što su bili Jevreji – kaže dr Mirjana Hercog, čiji je otac bio ugledni lekar.
Antisemitske poruke naišle su na oštru osudu svih dobronamernih Čačana. Mnogi su, proteklih dana, posetili dom porodice Hercog, pružajući podršku. Podrška im je stigla i od prijatelja i poznanika iz inostranstva.
Ono što vrlo ozbiljno zabrinjava je i podatak da je u ovom gradu zabeleženo više slučajeva antisemitizma i da su po gradu ispisivane razne poruke fašističke sadržine. Bilo je i fizičkih napada na lica koja nisu Srbi.
- Ovo je napad na sve demokratske tekovine. Nad vandalizmom ostrašćenih pojedinaca zgražavaju se svi čestiti ljudi i najoštrije ga osuđuju. Energičnim merama se mora stati na put ovom zlu - kaže Milan Kandić, predsednik Izvršnog odbora SO Čačak.

OTKRITI KOLOVOĐE
LOKALNA vlast je, uz osudu ovih antisemitskih poruka, poslala i ekipu koja je prefarbala grafite na kući Hercog. I kompletnu fasadu, o trošku opštine, će prefarbati.
- Kada je delegacija opštine stigla u našu kuću rekla sam im: “Hoću da se prefarbaju ovi grafiti, ali da se to uradi i sa onima koji su ispisani u mnogim delovima grada i čija je poruka fašistička. Krajnje je vreme da se otkriju kolovođe antisemitizma, kojih ima širom Srbije - kaže Mirjana, uz napomenu da i pojedini političari svojim neodmerenim izjavama daju povoda pojedincima da postanu predmet manipulacije u opasnom zlu koje se zove antisemitizam.
Naš sagovornik kaže da oni koji su ispisali antisemitske poruke na njenoj kući ne misle dobro ni Srbiji. Ispod fašističkih poruka nacrtali su i krst sa četiri ocila.
U SUP Čačak ističu da su preduzeli sveobuhvatnu akciju na otkrivanju počinilaca ovog zlodela. To su od njih zahtevali i odbornici Skupštine opštine Čačak.
Dr Mirjana Hercog nije član ni jedne stranke. Predsedavajući je Građanskog parlamenta koji se, kako nam reče, zalaže za ljubav i toleranciju među narodima, humanost i ista prava za sve građane, bez obzira na njihovu veroispovest i nacionalnost.