BEOGRAD - Portal B92 prenosi informaciju da su tužilac i istražni sudija prištinskih vlasti boravili u Finskoj sa namerom da razgovaraju s haškim osuđenikom bivšim generalom Vojske Jugoslavije Nebojšom Pavkovićem, ali da je on to odbio navodeći da je državljanin Srbije od koje će tražiti zaštitu.

U tekstu se govori o navodnom planu Prištine da Pavkovića nakon odslužene dve trećine kazne Finci uhapse po kosovskoj optužnici i da ga isporuče Prištini kako bi mu onda oni ponovo sudili za ista dela.

Navodi se da je Pavković pravosnažno osuđen 2014. na 22 godine zatvora za ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji tokom 1999. godine. Proglašen je krivim kao tadašnji komandant Treće armije VJ po svih pet tačaka optužnice - za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva s Kosova u prvoj polovini 1999. godine i kaznu sada služi u Finskoj.

PROČITAJTE JOŠ - GENERAL PAVKOVIĆ ZA “NOVOSTI”: Imam nove dokaze, nastavljam bitku protiv Tribunala

Pavković se predao sudu 2005. godine, a na osnovu pravila Haškog tribunala osuđeni mogu da traže prevremeno puštanje na slobodu nakon što odsluže dve trećine kazne.