OSOBLjE restorana "Srpska kuća", u Ulici Džona Kenedija na Novom Beogradu, u kojoj je Momir Bulatović rado svraćao, za naš list kaže da je uvek bio rado viđen gost.

- Dolazio je često u našu kafanu, svaki put kada je u Beogradu. Posećivao nas je najčešće u društvu ujaka, novinara Borislava Komada - priča jedan od konobara. - Teško mi je pala vest da je Momir otišao. Sedeo je, kažu, najčešće za istim stolom. Nekada na ručku, a češće uz piće i u razgovoru sa mnogobrojnim prijateljima.

- Dešavalo se da gosti hoće da se slikaju i razmene koju reč sa Momirom. Nikada nikog nije odbio. Često su mu slali piće, a i on je znao da uzvrati - sa setom pričaju zaposleni u "Srpskoj kući".

Smrt bivšeg premijera pogodila je i goste ovog restorana koji su ga lično poznavali.


PROČITAJTE I:POSLEDNjI INTERVJU MOMIRA BULATOVIĆA ZA “NOVOSTI”: Beograd je najveći grad za sve Crnogorce


- Tužan sam zbog Momove smrti. Toliko ljubaznosti, pristojnosti i poštovanja malo ko je imao. Čak je i konobare, koje je savršeno poznavao, do poslednjeg dana oslovljavao sa "vi" - kaže, za "Novosti", jedan od gostiju ovog lokala na Novom Beogradu.


ROBOVI NEVIDLjIVIH LANACA

POSLE povlačenja iz političkog života, Bulatović se posvetio ekonomiji - kao profesor i kao istraživač. Veliku pažnju posvetio je uzrocima svetske ekonomske krize i globalnom bankarskom sistemu, o čemu je objavio desetine tekstova, pre svega u nedeljniku "Pečat". O tome je pisao u knjizi "Nevidljivi lanci - Moć nepostojećeg novca":

- Mnogi ljudi ne žele da čuju da, u vremenu demokratije, slobode i ljudskih prava, žive u sistemu koji ih okiva (nevidljivim) lancima ropstva. U savremenom svetu, ne samo u ekonomskom sistemu, novac presudno upravlja životima pojedinaca, društvenih grupa, nacija, pa čak i celih kontinenata. Bez dovoljne količine novca nema ni lečenja, ni školovanja, niti uslova za život. Ukoliko nema para, čovek biva izbrisan iz sistema - pisao je Bulatović.

V.N.