Dan visokih zvanica multinacionalne vojne vežbe „Platinasti vuk 19“, na kojoj učestvuje više od 500 pripadnika iz deset partnerskih zemalja, održan je danas u bazi „Jug“ kod Bujanovca, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, komandanta Kopnene Vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kajla Skota, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Navodi se da su na šestoj vežbi „Platinasti vuk“, osim domaćina - Vojske Srbije, učestvovali i pripadnici oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva.


Do sada je na ovim vežbama, čiji je organizator Četvrta brigada Kopnene vojske, učestvovalo više od 2.000 pripadnika iz 15 partnerskih zemalja.


Cilj vežbe, koja se izvodila u periodu od 3. do 17. juna, jeste uvežbavanje jedinica partnerskih zemalja za učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira.


Pročitajte još: Završena multinacionalna vežba "Obazrivi vuk 19"


Nakon prikaza, rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković rekao je da su na poligonu „Borovac“ u poslednjih 15 dana vojnici i starešine iz 10 partnerskih zemalja obučavani u taktikama, tehnikama i procedurama koje se primenjuju u multinacionalnim operacijama.


Foto: Ministarstvo odbrane


On je naveo da je na vežbi učestvovalo 502 lica, od čega 257 iz stranih oružanih snaga i da je prvi put na vežbi učestvovala jedna jedinica iz Oružanih snaga Republike Italije".


"Svi su pokazali veliki profesionalizam. Iskustva i znanja koje su ovde stekli su ogromna, a pripadnici Vojske Srbije pokazali su da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja ravnopravno da učestvuju u multinacionalnim operacijama, dajući time doprinos miru u svetu. Svi ciljevi vežbe u potpunosti su realizovani", poručio je pukovnik Stamenković.


Ambasador SAD Skota ocenio je da je vežba „Platinasti vuk“ iz godine u godinu bolja, a scenariji na kojima je vežba bazirana odgovaraju realnim situacijama u kojima se mogu naći mirovne snage.


"Mirovne snage moraju poznavati interoperabilnost, znati kako da rade zajedno i da uče jedni od drugih u kratkom roku. Videli smo scenario koji obuhvata mnoge stvari koje se mogu dešavati u takvim misijama", poručio je ambasador Skot.


On je dodao da je baza „Jug“ transformisana u jednu od baza koja služi za primer obuke mirovnih snaga u Evropi.


Danu visokih zvanica prisustvovali su i komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Petrović.