GRANIČNI prelazi pokriveni su sa ukupno 13 kamera, a građani Srbije će u svako doba moći da vide situaciju na ulazu i izlazu iz zemlje i bolje planiraju svoje putovanje. Administrativne takse ubuduće će moći da se na šalteru MUP plate i bankarskim karticama, a od jula će biti uvedena i mogućnost dostave vozačkih dozvola na kućnu adresu.

Ove nove usluge u radu policije juče je predstavio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On je naglasio da je njihov cilj efikasniji rad i ušteda vremena i truda građana Srbije.

Pročitajte još - Sigurnosne kamere otkrile vozača koji je kolima udario devojčicu

- Želimo da građanima omogućimo da brže i efikasnije dobijaju dokumenta i informacije koje su im potrebne - objasnio je Stefanović. - Uskoro će biti uvedene kamere na svim graničnim prelazima, a aplikacija na sajtu MUP uštedeće vreme putnicima tokom turističkih sezona. Od jula, takođe, biće ponuđena mogućnost slanja vozačke dozvole na kućnu adresu.

Predstavljajući nove elektronske usluge, Stefanović je najavio i projekat veb-servisa koji se tiče kaznene evidencije. Na platformi Ministarstva pravde i MUP, građani će putem elektronskih obrazaca, bez odlaska na policijski šalter, podnositi zahteve za uverenje o neosuđivanosti. To je značajna pogodnost jer se godišnje izda oko 750.000 ovakvih potvrda.

Pročitajte još - Vozačke stižu poštom

- Prva faza projekta koja podrazumeva izdavanje uverenja o neosuđivanosti punoletnih građana potpuno je spremna, a u pripremi je i druga kojom ćemo elektronsku upravu proširiti i na privredne subjekte - naglasio je ministar.

U saradnji sa Kancelarijom za IT i elektronsku upravu osmišljen je sistem plaćanja administrativnih taksa i naknada na šalterima MUP-a platnim karticama. Ova usluga biće moguća na pet mesta u Beogradu, među kojima i u policijskoj stanici u Ljermontoljevoj ulici, a biće proširena na sve policijske stanice. Karticama će se plaćati troškovi izdavanja dokumenata.

BESPLATNA PROMENA ADRESE

GRAĐANE bi trebalo osloboditi plaćanja taksa u proceduri promene dokumenata zbog promene naziva ulice, ukoliko je ime promenjeno odlukom organa lokalne samouprave, a ovo će biti tema razgovora ministra Stefanovića sa premijerkom Anom Brnabić. Naknada MUP ukinuta je prošle godine, ali i dalje se naplaćuju takse namenjene Republičkom geodetskom zavodu.