MINISTARSTVO zdravlja raspisaće do kraja nedelje javnu nabavku osam tzv. laparoskopskih stubova za centre za laparoskopsku hirurgiju karcinoma debelog creva, kojom se izbegava veliki rez i dug oporavak. Uz 27 postojećih, od kojih desetak može samostalno da primenjuje ovu vrstu kolorektalne hirurgije, prvi sledeći novi formiraće se u KBC "Dr Dragiša Mišović". U tu bolnicu danas u radnu posetu dolazi profesor dr Amdžad Parvajiz, engleski hirurg, koordinator Nacionalnog programa za edukaciju iz oblasti kolorektalne laparoskopske hirurgije u Srbiji. Time počinje obuka hirurga iz "Mišovića".

Pročitajte još: Lakša operacija debelog creva

Doktor Miljan Ćeranić, iz Kliničkog centra Srbije, glavni mentor na programu, kaže za "Novosti" da su novi laparoskopski stubovi namenjeni za centre u Požarevcu, Jagodini, Kruševcu, Kragujevcu, Leskovcu, Novom Pazaru, Loznici i Valjevu.

- Oni već rade laparoskopsku hirurgiju karcinoma debelog creva, ali su na različitom stepenu razvoja i imaju staru opremu - kaže dr Ćeranić. - Princip je da se ne kupuju laparoskopski stubovi i prateća oprema dok se hirurzi ne obuče. U timu je sedam edukatora: iz KCS, KC "Vojvodine", KBC "Bežanijska kosa" i "Zvezdara", VMA i bolnice u Pančevu i Valjevu. Idemo po centrima u unutrašnjosti, što daje mnogo bolje rezultate nego kada doktori dolaze na edukaciju, recimo, u Beograd. Potrebno je do godinu i po da se opšti hirurg obuči za ovakve intervencije, a dosad ih je 40 uključeno u program.

Među 45 opštih bolnica u Srbiji, očekuje se da bar u 30 postoje centri za laparoskopsku kolorektalnu hirurgiju, a zemlje u regionu imaju po jedan, najviše dva ovakva centra. U Engleskoj, čiji model "kopiramo", za četiri godine zastupljenost laparoskopskih operacija kod karcinoma debelog creva povećana je sa pet na 60 odsto.

Pročitajte još: Posle 50. svake druge godine na pregled creva

- Kod nas je laparoskopski od marta prošle godine operisano desetak pacijenata i, da nije formiran ovaj centar, oni bi, s obzirom na to da u KC Niš ova vrsta hirurgije nije zaživela u punom obimu, morali na lečenje u Beograd - kaže za "Novosti" dr Ivica Milosavljević, direktor Opšte bolnice u Zaječaru. - Uz podršku Ministarstva zdravlja i direktora Zdravstvenog centra Zaječar dr Miroslava Stojanovića, obezbedili smo najsavremeniji laparoskopski stub koji omogućava duge operacije u teškim uslovima. Trenutno se edukuje troje naših opštih hirurga, a svih osmoro su deo tima. Bolnica u Zaječaru svrstava se među manje, pa smo otvaranjem ovog centra postigli ono što je zahtev Ministarstva zdravlja - da se smanji upućivanje pacijenata u tercijalne centre.

Dr Amdžad Parvajiz i dr Miljan Ćeranić Foto Igor Marinković

LAKŠE ZA PACIJENTA

DOKTOR Miljan Ćeranić kaže da se u KCS mesečno uradi oko 20 laparoskopskih operacija karcinoma debelog creva, od kog godišnje oboli oko 4.500, a umre oko 2.500 stanovnika.

- Za ovakvu operaciju, koja je za pacijenta mnogo komfornija od klasične, postoji malo isključivih kontraindikacija, i ako je hirurg vešt, laparoskopski mogu da se operišu svi izuzev pacijenata koji su ranije imali mnogo operacija i onih sa ekstremnom težinom - kaže dr Ćeranić.