Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib, posetio je kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, gde je obišao više proizvodnih pogona sa opremom koju je donirala nemačka nevladina organizacija "Help", koja se bavi obukom osuđenika u cilju njihove resocijalizacije i lakšeg pronalaska posla nakon izdržane kazne.

Upranik KPZ, Aleksandar Alimpić, rekao je da se u metalskom i drvnom pogonu godišnje proizvede oko sto poljoprivrednih prikolica, odnosno da se izradi 100.000 paleta i da je pomoć organizaciej "Help" od ogromnog značaja za obuku osuđenika. Ukazao je i da je u metalskom pogonu trenutno radno angažovano 356 osuđenika, a u drvnom 150.

Alimpić je naveo da se zahvaljujući ovim mašinama osuđenici obučavaju za deficitarna zanimanja na tržištu rada, što im ubrzava put do zaposlenja po izlasku na slobodu.

Pročitajte još - Vučić i Šib o novim, skorim nemačkim ulaganjima

Ambasador Šib je istakao da je inpresioniran načinom na koji je organizovan rad u pogonima i dodao da obuke osuđenika uvećavaju njihove šanse da budu reintegrisani u društvo. - Reč je o tome da osuđenici budu spremni i pripremljeni na život posle odsluženja kazne - naveo je Šib govoreći o podršci nemačkog "Helpa" sistemu izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji.

Foto Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Organizacija "Help" i Uprava za izvršenje krivičnih sankcija od 2014.godine realizuju brojne programe resocijalizacije u 10 kazneno-popravnih zavoda i okružnih zatvora u kojima se sprovodi stručno osposobljavanje osuđenika, kao i obuke zaposlenih.