TAMARA Kitanović, novinarka iz Vranja, ponosna je majka Teodore, brucoša na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu, koju je nosila u stomaku dok su padale bombe nad Srbijom. Naša koleginica kaže da neretko pomisli kako je jedan od najsrećnijih perioda u životu jedne žene provela uz zvuke sirene, umesto uz taktove muzike.

Naime, Tamara i njen suprug Slađan su se venčali za vreme bombardovanja, a prva sirena se oglasila kada je bila u trećem mesecu trudnoće.

- Iz ove perspektive gledano, Teodora je divna devojka, odlična učenica, još bolji student. Bojala sam se posledica jer veliki je stres bio provoditi noći u podrumu, ali tada sam mislila samo o bebi i stalno se molila da se sve završi pre nego što ona dođe na svet - priseća se Tamara.

PROČITAJTE I: NATO AGRESIJA - DVE DECENIJE KASNIJE: Rat koji se nije mogao izbeći

Ona je u tom periodu živela i radila u Beogradu, ali zbog teške i rizične trudnoće odlučili su da ona i budući suprug dođu u Vranje, ovde započnu zajednički život i dugogodišnju ljubav krunišu brakom.

- Dok smo planirali venčanje i radovali se bebi, bombardovanje je počelo. Bila sam najpre kod mojih roditelja u osmospratnici, stalno provodila noći u podrumu, a zatim kod Slađanovih roditelja. U celoj toj ratnoj agoniji, niko nije štedeo nikog. Na sve strane su stizale informacije o strahotama i sve je to trebalo slušati - priseća se Tamara.

Iako su joj lekari preporučivali male doze sedativa, ona ih je odbijala, iz straha da ne naškodi detetu. Venčali su se dok su bombe padale, a s najbližima proslavili u podrumskim prostorijama jedne lokalne kafane.

SPAS U STOMAKU

- SEĆAM se večeri kada su se oglasile sirene i kada sam videla poznanicu kako sa dvoje dece trči ka skloništu. Držeći i jedno i drugo za ruku, bila je izbezumljena. U tom trenutku sam osetila sreću što je moje u stomaku i što mogu na taj način da ga zaštitim - priseća se ova Vranjanka.