NACRT kosovskog zakona o visokom obrazovanju, koji je razmatran nedavno u Skupštinskom odboru za obrazovanje u Prištini, a kojim je predviđeno da se Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici uvrsti u "kosovsku javnu instituciju visokog obrazovanja" izazvao je u sredu brojne reakcije predstavnika Vlade Srbije, Univerziteta, kao i i Srba sa KiM.

Nacrtom, koji je predložen novembra prošle godine, Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji kao jedina visokoškolska ustanova na srskom jeziku na KiM u potpunosti funkcioniše u srpskom sistemu, prištinske institucije smatraju ilegalnim, a novim nacrtom zakona traže da ovu ustanovu podvedu u sistem obrazovanja tzv. Republike Kosovo.PROČITAJTE JOŠ - Apel za opstanak univerziteta na KiM

Kosovski ministar obrazovanja Šućuri Bitići u izjavi za prištinske medije kaže da neće odustati od Univerziteta u Severnoj Mitrovici zato što je "nerazumno da institucija na Kosovu nastavi da funkcioniše po srpskom planu i programu".

Ova inicijativa nije nova, budući da je sličan pokušaj integracije prištinskog univerziteta u kosovski obrazovni sistem osmišljen još 2005. godine.

Na plan Prištine reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, poručivši privremenim prištinskim institucijama da "drže dalje ruke od našeg univerziteta, jer se on ne otima već se na njemu stiče znanje".

- Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici stub je srpskog opstanka na KiM. Svaki napad na njegov sadašnji status napad je na elementarna prava srpskog naroda i akt agresivne samovolje koja za cilj ima isključivo otežavanje opstanka našeg naroda na KiM - navodi Đurić.


STUDENTI BRANE SRBIJU NA KiM

KANCELARIJA za KiM podseća da su u Prištini svesni uloge srpskih profesora i studenata u borbi za očuvanje KiM u sastavu Srbije i da im ona smeta:

- Srbi na KiM neće predati svoj univerzitet i nikada se neće odreći prava da se školuju na svom jeziku i u okviru obrazovnog sistema svoje države.