VOJSKA Srbije u potpunosti je spremna za veliku vežbu sa bojevim gađanjem "Vek pobednika 1918-2018" i sve naše pripreme se privode kraju - poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u rejonu Sremske Mitrovice, gde je prisustvovao taktičkoj vežbi "Tenkovski bataljon na maršu" pripadnika Vojske Srbije.

Združena taktička vežba "Vek pobednika", koja se održava u čast stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, okupiće u petak i subotu značajan deo domaće vojne sile. Na deset lokacija, svoju uvežbanost demonstriraće više od 8.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva, protivvazduhoplovne odbrane, a svoju vatrenu moć prikazaće i više od 600 borbenih sistema i vazduhoplova. Kako je planirano, biće utrošeno 103 tone ubojitih sredstava.


PROČITAJTE JOŠ:
Pripreme za vežbu "Vek pobednika 1918-2018" (FOTO)

Predsednik države i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, u pratnji ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba general-potpukovnika Milana Mojsilovića, prisustvovaće u subotu najvećoj vojnoj vežbi u našoj zemlji u poslednjih nekoliko godina. U spremnost srpske vojske predsednik će se uveriti na poligonu "Pešter", gde će se posle vežbe obratiti javnosti. Današnju probu za "Vek pobednika" u Sremskoj Mitrovici izveli su pripadnici Prve brigade Kopnene vojske. Kako je istakao ministar Vulin, tenkisti Prve brigade Kopnene vojske demonstrirali su kako izgleda kada je tenkovski bataljon u maršu. - Sve što radimo, radimo u realnom vremenu i realnim uslovima, baš kao što bi ova jedinica to radila u slučaju rata. Naši tenkisti imaju veoma zapaženo mesto i u našoj vojsci i u vežbi "Vek pobednika", gde će učestvovati 100 tenkova sa kompletnim posadama bez pozivanja rezerve, već isključivo od naših snaga. Svi su spremni i organizovani da pokažu koliko je naša vojska sigurna, snažna i koliko možemo da se oslonimo na nju - zaključio je ministar Vulin.

Tenkisti Prve brigade


PROČITAJTE JOŠ - Pred Putinom 100 tenkova i nove rakete

Ministar odbrane danas je obišao i generalnu probu jedne od najelitnijih jedinica Vojske Srbije - "Kobri" i prisustvovao generalnoj probi njenih pripadnika za dvodnevnu vežbu. Bataljon vojne policije za specijalne namene, u kasarni "General Jovan Mišković" u Beogradu simulirao je danas "izvršenje protivterorističkih i zadataka bezbednosne zaštite".

Ministar Vulin sa tenkistima

- Velika nam je čast što smo deo jedne od najvećih vojnih vežbi poslednjih godina - rekao je potpukovnik Goran Colić, zamenik komandanta "Kobri". - Pokazali smo deo naših sposobnosti i naoružanja, kao i spremnost za izvršenje zadatak iz bezbednosti zaštite, protivterorističke i protivdiverzione zaštite. Naši vojnici su veliki profesionalci koji su ovladali tehnikama borenja, savlađivanja vodenih prepreka i gađanje.


PROČITAJTE JOŠ:
TOPOVI GRMELI NA MEĐI: Najsavremenija borbena vozila i haubice VS na Pasuljanskim livadama

POVERENjE U TENKISTE

KOMANDANT tenkovskog bataljona, potpukovnik Borislav Krnjajić naglasio je da su tenkisti Prve brigade dobili čast da učestvuju na predstojećoj vežbi.- Cilj današnjeg prikaza je da se tenkovski bataljon osposobi za marš u ravničarskim uslovima kako bi jedinica bila spremna da odgovori na eventualne izazove, rizike i pretnje po bezbednost zemlje - kaže potpukovnik Krnjajić i poručuje građanima da mogu da imaju puno poverenje u tenkiste i Vojsku Srbije.