PREDSEDNIK Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić ponudio je u četvrtak ostavku, nezadovoljan ishodom glasanja za nove dopisne i redovne članove SANU. Nakon što su saopšteni rezultati izborne skupštine, akademik Kostić najavio je da će danas ponudu o ostavci dostaviti svim odeljenjima Akademije. Ova vest šokirala je prisutne akademike.

Pročitajte još: IZ SANU PORUČUJU PODGORICI: Teško ćete zaustaviti stihove

- Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku - poručio je Kostić akademicima, nakon saopštavanja rezultata glasanja. - Imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju.

Predsednik Akademije nije želeo detaljnije da komentariše povod za ostavku, ali, kako saznajemo, glavni razlog za nezadovoljstvo je to što nisu ojačana brojčano najslabija odeljenja, posebno Odeljenje društvenih nauka. Poslednjeg novog člana, i to samo jednog, ovo odeljenje dobilo je 2009. godine, pa je spalo na svega šest članova, pa prirodna i tehnička odeljenja imaju ubedljivu prevlast u Akademiji. Kostić je više puta upozoravao da je sadašnji broj od 128 dopisnih i redovnih članova SANU najmanji u poslednjim decenijama, te da će bez "pojačanja" vitalnost Akademije da bude ugrožena.

Pročitajte još: Akademija u SANU: Trnovit put Crnjanskog

Na izborima u četvrtak, Akademija je ipak ojačana, jer je od 26 kandidata za dopisne članove izabrano 14. U status redovnih izabrano je 16 od 18 kandidata. Akademici su većinsku podršku dali i svoj četvorici takmaca za inostrane članove (Dželalu Šengoru, Miroslavu Krstiću, Mauru Ferariju i Euđenu Simionu).

Za dopisne članove Odeljenja jezika i književnosti izabrani su Jovan Delić, Zoran Paunović i Ljubinko Radenković. Tanja Ćirković Veličković je pojačanje Odeljenja hemijskih i bioloških nauka, a u Odeljenje likovne i muzičke umetnosti primljeni su Jelena Jovanović i Sava Halugin. Od pet kandidata za Odeljenje društvenih nauka izabrani su Alpar Lošonc i Pavle Petrović. Tehničko odeljenje jače je za Vladu Veljkovića, a istorijskih nauka za - Dragana Vojvodića, Vujadina Ivaniševića i Miru Radojević. Pojačanje medicinarima je prof. dr Tatjana Simić, a Odeljenju za matematiku, fiziku i geo-nauke Željko Šljivančanin.

Ispred vrata Akademije ostali su Marjan Niketić, Aleksa Obradović, Pavle Pavlović, Slaviša Trajković, Dragoslav Šumarac, Mihajlo Pantić, Slobodan Antonić, Milena Dragićević Šešić, Mirjana Rašević, Đorđe Bubalo, Borislav Stojkov i Mileta Prodanović.

U redovne članove primljeni su Zoran Radović, Milan Sudar i Miodrag Mateljević, Goran Petrović, Zlata Bojović i Milovan Danojlić, Slobodan Milosavljević, Radmila Petanović i Radomir Saičić, Aleksandar Kostić, Miloš Kojić, Ljubodrag Dimić, Zoran Krivokapić, Milorad Mitković, Petar Seferović i Milica Stevanović. Sledeći izborni ciklus za redovni status moraće da sačekaju Slobodan Grubačić i Velimir Radmilović.

BROJALI DVA SATA

IZBORNOJ skupštini prisustvovalo je 110, od 120 članova u radnom sastavu. Za izbor dopisnih i inostranih bio je potreban 61 glas. Za redovne je minimum bio 45 glasova, jer za njih glasaju samo redovni. Iščekivanje rezultata bilo je veoma neizvesno, jer je prebrojavanje glasova trajalo neuobičajeno dugo, više od dva sata.

PREDSEDNIK DA OSTANE

AKADEMIK Vasilije Krestić rekao je za "Novosti" da to što akademik Kostić nudi ostavku ne znači da će je akademici prihvatiti. Dodao je da, prema njegovom mišljenju, Vladimir Kostić treba da ostane na čelu Akademije. I akademik Miro Vuksanović smatra da ostavka ne može biti prihvaćena u SANU.

Za obojicu je ponuđena ostavka bila veliko iznenađenje.