Premijerka Ana Brnabić danas je predstavnicima Udruženja "Vinski putevi Srbije" prenela podršku Vlade Srbije inicijativi za dalji razvoj i korišćenje potencijala vinskog turizma u našoj zemlji.


Na sastanku predsednice Vlade i predstavnika tog udruženja razgovaralo se o potencijalima za razvoj vinskog turizma u Srbiji, s obzirom na to da je to jedan od najbrže rastućih oblika turizma u mnogim zemljama sveta.


Sastanak je iniciran tokom nedavne posete Ane Brnabić Vršcu, gde je učestvovala na tradicionalnoj manifestaciji "61. Dani berbe grožđa", saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.


Vinogradi se u Srbiji prostiru na više od 22.000 hektara u 77 vinogorja, a u 2017. godini izvezeno je 11,6 miliona litara vina i ostvarena zarada od 16,3 miliona evra. U Vinskom registru Srbije upisano je gotovo 340 proizvođača vina, a više od 100 vina ima oznaku geografskog porekla.


Pročitajte još: Prave vinski koridor


U vinski turizam Srbije, od 2015. do 2018. godine, uloženo je 10,7 miliona dinara bespovratnih sredstava, a projektom Vinski putevi Srbije utvrđeno je 8 vinskih oaza i 9 vinskih regija, koji imaju turističku saobraćajnu signalizaciju i mogućnost GPS mapiranja 140 vinarija, ističe se u saopštenju.


Vlada Srbije intenzivno pomaže vinarstvo i vinogradarstvo, a trenutno je u toku izrada novog Zakona o vinu, koji će u potpunosti biti usaglašen sa EU regulativom. Cilj je da se poveća konkurentnost domaćih vina na stranim tržištima.


Neke od mera podrške Vlade namenjene su za podizanje novih zasada vinograda u maksimalnom iznosu od 2 miliona dinara, povraćaj sredstava od 50 do 65 odsto za kupovinu nove opreme i mehanizacije, povraćaj sredstava za laboratorijske analize za poboljšanje kvaliteta vina, kao i za udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla.


"Udruženje Vinski putevi Srbije primer je i drugim udruženjima kako se sistematski radi na očuvanju svojih proizvoda koji se plasiraju na domaće i svetsko tržište, istakla je u razgovoru predsednica Vlade Ana Brnabić."


Pročitajte još: „Vinski bal”: Novica pravi najbolje crveno


Ona i predstavnici Udruženja razgovarali su o boljem iskorišćenju potencijala za razvoj vinskog turizma, kao i o mogućnosti da to udruženje učestvuje u obuci drugih vinogradarskih asocijacija i vinara u Srbiji, kako bi im preneli svoja znanja i iskustva.


"Rad Udruženja je dobar primer kako se uspešno objedinjuju vinska kultura, preduzetništvo i regionalni ekonomski razvoj", istakla je predsednica Vlade.


Udruženje "Vinski putevi Srbije" osnovano je 2010. godine sa ciljem da unapredi vinski turizam u našoj zemlji, kao i da promoviše srpske autohtone sorte vinove loze i proizvode sa zaštićenim geografskim poreklom iz Republike Srbije kao respektivne vinsko-turističke destinacije. Okuplja reprezentativne vinarije i vinogradare iz cele Srbije i stručnjake iz te oblasti.