KADA su izbegli iz Prištine 1999. godine, kao i gotovo svih 42.000 Srba, Simonovići, Snežana (61) i Slavoljub (62), sa tada maloletnim sinom Markom i kćerkom Marijom, nisu ni slutili da im daleko teže nedaće tek predstoje. I to ne samo višegodišnje dokazivanja vlasništva nad sopstvenom kućom, a kasnije i njeno rušenje, već i višegodišnje robije sina Marka kojeg su kosovske vlasti, posle presude Unmikove Agencije za imovinu da je kuća oko koje su se sporili sa uzurpatorom, njihova, optužile za - ratni zločin!

Uzurpator porodične kuće Simonovića, Miljaim Zeka, albanski novinar i aktuelni poslanik u kosovskom parlamentu, porušio je ovaj objekat, dok je Marko bio u zatvoru. Čak ga je i "preprodao" drugim ljudima.


PROČITAJTE JOŠ:
Đukić Dejanović: Sve je manje žena koje rađaju

- Jedan od razloga za povratak na KiM bio je i to što smo pred tada Unmikovom Agencijom za imovinu, KPA, vodili postupak za dokazivanje vlasništva nad kućom, koju nam je čim smo izbegli uzurpirao Albanac. On je, falsifikujući ličnu kartu mog dede, pokušao da nam je i preotme - priča Marko Simonović (34), koga je pokušaj da ostvari pravdu koštao nove nepravde.

Jer, iako su 2007. dobili potvrdu o vlasništvu nad kućom sa lokalom od 520 kvadrata u prištinskom naselju Sunčani breg, nevolje ovog mladića tu tek počinju.

- Od pomenute Agencije sam uzeo ključ od kuće, ali nisam mogao da uđem, jer je bila zauzeta. Zato sam otišao u stanicu kosovske policije, gde su mi rekli da dođem sutradan a da će oni pokušati da isteraju uzurpatora. Kada sam ponovo otišao, bio sam uhapšen. Predočili su mi optužnicu u kojoj su naveli da se teretim za navodni ratni zločin odnosno navodna ubistva i pokušaj ubistva Albanaca. Pošto tada nisu znali da sam u vreme kada su me teretili za navodna krivična dela bio maloletan, kasnije su optužnicu preinačili - dodaje ovaj uporan i hrabar mladić.

Svoju traumatičnu ispovest Marko nastavlja pričom da je, posle hapšenja, prva 72 sata proveo u pritvoru u Prištini, a potom u zatvoru u Lipljanu, gde nije bilo Srba. Započeo je štrajk glađu zbog čega je potom prebačen u Kosovsku Mitrovicu.

Miljaim Zeka

- Svakog jutra sam se budio sa nadom da ću izaći iz zatvora, jer sam znao da sam nevin. Izdržao sam punih šest godina zbog tuđih laži i želje da otmu ono što im ne pripada - nastavlja Marko Simonović priču.Najavljuje i da će se on i njegova porodica žaliti svim međunarodnim instancama za njegovo nedužno robijanje, ali i otimanje i uništavanje imovine.

KIDNAPOVALI DEDU

KUĆA Simonovića, od 360 kvadrata sa lokalom, pripadala je Markovom dedi po majci, Živoradu Krstiću (70), kidnapovanom 23. juna 1998.

- Deda je kidnapovan iz autobusa, kada se vraćao iz Prizrena. Radio je kao majstor u tadašnjem preduzeću "Boro i Ramiz". Kome je on i za šta bio kriv?! Čitav život je utkao u tu kuću a kao da su još tada želeli da nam je otmu - priča Marko Simonović. - Uzurpatori su, nakon našeg izbeglištva, iskoristili njegovu ličnu kartu i falsifikovali kupoprodajni ugovor.


PROČITAJTE JOŠ:
HRVATSKI SUDOVI: Ustaški poklič nije sporan, zbog kokarde - zatvor!

NOVI ATAK NA IMOVINU SRBA U GORAŽDEVCU

UKRADENO ŠEST KRAVA I TELE

U NOĆI između srede i četvrtka, Jugoslavu Stevanoviću (66) iz Goraždevca lopovi su ukrali šest krava i jedno tele. Naime, kako je juče saopštilo Ministarstvo za zajednice i povratak, slučaj je prijavljen policiji, a Dalibor Jevtić, potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak u ostavci ocenjuje da su incidenti poput ovog kao i nedavnog incidenta kada je u selu Žač pucano na kuću Komatovića sve češći i ciljani u vreme kada se, kako ističe, vodi jedna od najtežih diplomatskih borbi da Srbi na Kosovu imaju bolje uslove za život.

- Nova krađa u Goraždevcu nije ništa drugo već pritisak da nas na Kosovu ima sve manje. Oni koji ovakva zlodela čine, šalju jasnu poruku da žele etnički čisto Kosovo - rekao je ministar Jevtić. Miloš Dimitrijević, predsednik Privremenog organa Peć, na čijem se području nalazi Goraždevac u kome živi nešto manje od hiljadu Srba, ističe da su preostali Srbi u Goraždevcu neprestano na meti napada i pljački.