MINISTAR za rad, zapošljavavnje, boračka i socijlna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da još nisu počeli pregovori o povećanju minimalne cene rade predstavnika sindikata, poslodavaca i vlade.

"Razgovarao sam sa ministrom finansija, u narednom periodu to bi trebalo da se intenzivira i očekujem da to bude jedna od tema na sednici Socio-ekonomskog saveta u septembru", rekao je Đorđević na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta.

Minimalna zarada u Srbiji sada je 24.882 dinara, a u slučaju da SES ne postigne dogovor, minimalnu cenu rada odreduje Vlada.

Socio-ekonomski savet, u kome su predstavnici vlasti, poslodavaca i sindikata, podržao je danas inicijativu da se van snage stavi zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru, kao i inicijative za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezu na imovinu, o PDV i o porezu na dobit pravnih lica.

Usvojen je i tekst predloga Strategije bezbednosti i zdravlja na radu 2018-2022. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje tog zakona. Ovo su novinarima, na zajedničkoj konferenciji nakon sednice SES, saopštili ministar za rad Zoran Đorđević, predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić i predstavnici sindikata Ljubisav Orbović i Zoran Stojiljković.


PROČITAJTE JOŠ:
Veći minimalac za 350.000 radnika - 24.822 dinara mesečno

- Unija poslodavaca je dala inicijativu za izmenu Zakona o javnim nabavka, o porezu na imovinu, o PDV i o porezu na dobit pravnih lica. Inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, podneo je Savez samostalnih sindikata i dato je pozivitno mišljenje - rekao je predsedavajući SES Miloš Nenezić.