DAN kada je ubijen Nikolaj Drugi i carska porodica Romanov, pre tačno stotinu godina, najtragičniji je trenutak u istoriji ruskog i svih slovenskih naroda. Da nije bilo ruskog cara Nikolaja veliko je pitanje da li bi danas bilo i Srbije - kazao je danas patrijarh srpski Irinej odajući poštu imperatorskoj porodici Romanov, stradaloj u talasu boljševičkog terora.

Pročitajte još - Vek od smrti cara Nikolaja Drugog i njegove porodice (FOTO)

Poglavar SPC služio je danas liturgiju u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu, posle čega je predvodio litiju do spomenika caru - mučeniku u Devojačkom parku.

- Kada naši zapadni saveznici nisu hteli da prime srpsku vojsku, koja se kretala kroz Albaniju, car Nikolaj im je postavio ultimatum i tako spasao nebrojeno života - rekao je u besedi pred spomenikom ruskom caru poglavar SPC. - Danu mučeničke smrti carske porodice prethodilo je godinu dana mučenja, ponižavanja i klevetanja cara Nikolaja koji je sve žrtvovao za Rusiju i njen narod.

Patrijarh Irinej je naglasio svetost imperatora i mučeničku smrt njegove porodice:

- Mnogi Rusi su i u vreme boljševizma čuvali ikone sa likom cara Nikolaja i poštovali njegovo stradanje .

Obeležavanju 100 godina od stradanja carske porodice u Beogradu, osim patrijarha Irineja, ministra Nenada Popovića i mnogobrojnih građana, prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, kao i poslanici Skupštine Srbije.

Ministar Popović je istakao da je Nikolaj Drugi žrtvovao svoj i živote svoje porodice, svoju krunu i carstvo zbog Srbije.

- On zato i danas živi u srcima svih Srba. I živeće večno, jer su ga njegova dela i stradanje učinili velikim - kazao je Popović.

Povodom veka od stradanja porodice Romanov, danas je u Starom dvoru gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić organizovao svečani prijem.