RUKOVODIOCI austrijske firme "FCC EKO" u Srbiji, generalni direktor Bojan Marković (43) i direktor operative Goran Krstić (52), ponovo su privedeni. Oni se sumnjiče da su počinili krivična dela zagađenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Republiku Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija.

Njih dvojica su prošle nedelje, posle saslušanja i zadržavanja od 48 sati, bili pušteni iz pritvora. Terete se i da su, kao odgovorna lica u privrednom društvu "FCC EKO", omogućili protivzakonito skladištenje i odlaganje opasnih materija na više lokacija, u sklopu regionalne deponije na teritoriji Kikinde.


PROČITAJTE JOŠ:
Trivan: Dve optužnice zbog odlaganja opasnog otpada

Ovu akciju sproveli su BIA, MUP i Osnovno javno tužilaštvo iz Kikinde, nakon što su posumnjali da je na lokaciji deponije u Kikindi kompanija nezakonito odlagala opasan hemijski otpad i na taj način direktno zagadila zemljište. Ministar ekologije Goran Trivan danas je posetio deponiju kako bi dao podršku istrazi koja još traje.

- Nadležni državni organi sumnjaju da je odlagan deo opasnog otpada na nepropisan način i da su otpadna ulja uskladištena iako to nije dozvoljeno. Hemijske analize koje radi Naučni institut "Vinča" najduže za mesec dana pokazaće o kojoj vrsti otpada je reč - rekao je ministar Trivan. - Nedopušteno je zagađivati zemljište i vodotoke i na deponijama raditi poslove koji su protivzakoniti. Svaka kompanija koja se bavi ovim poslom biće proverene i tu nema izuzetaka.

Trivan je napomenuo da nema mesta panici.

- Prethodnim laboratorijskim izveštajem je dokazano da se dogodila hemijska kontaminacija zemljišta, i to otpadnim uljima. Obim kontaminacije ne ukazuje na to da može da bude bilo kakvog rizika po okruženje - izjavio je dr Slobodan Tošović, savetnik ministra ekologije.


PROČITAJTE JOŠ:
ISTRAGA U KIKINDI: Direktori pušteni na slobodu

PET INSPEKCIJSKIH NADZORA

IZ kompanije FCC su saopštili da je tokom ove godine u Regionalnom centru za upravljanje otpadom u Kikindi sprovedeno pet inspekcijskih nadzora.

- Svi, kao i oni tokom prošle godine, pokazali su da centar posluje u skladu sa zakonskim propisima i zahtevima očuvanja životne sredine i da ne zagađuje podzemne vode - naveli su u FCC.