VLADIKE Srpske pravoslavne crkve danas bi trebalo da odluče da li će episkop Filaret biti vraćen na čelo Mileševske eparhije - saznaju “Novosti”.

O njegovom povratku u Mileševu vladike će se izjasniti - glasanjem. Prema saznanjima našeg lista, Filaret uživa podršku velikog dela Sabora, koji smatra da je njegov povratak, uprkos napadima, u interesu Crkve.

Vladika Filaret, kako se čuje u Patrijaršiji, početkom meseca uputio je pismo Saboru i patrijarhu u kome je od arhijereja SPC zatražio poverenje za povratak, ali i najavio velike poduhvate u ovoj eparhiji. Neke vladike, inače, nezadovoljni su načinom na koji je on smenjen prošle godine, ali i učinkom jednogodišnje administracije u Mileševi vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija.

- Deo Sabora kao problem vidi činjenicu da pojedini episkopi raspolažu sa nekoliko glasova na sednici - prenosi naši izvor blizak vrhu SPC. - Reč je o vladikama koji, osim matičnim, kao administratori upravljaju drugim, trenutno upražnjenim eparhijama i u svojim rukama drže glasačku mašinu.

Filaretu naruku ide i ideja o arondaciji Mileševske eparhije, odnosno o pripajanju njenih delova koji se prostiru u Crnoj Gori tamošnjim eparhijama. Ova ideja suprotna je višegodišnjem opredeljenju SPC da eparhijske granice ne prate linije razgraničenja država u regionu.

Sabor SPC trebalo bi da donese i formalnu odluku o smeni vladike Jovana (Purića) sa trona eparhije u Nišu. Sabor je ovom arhijereju već stavio do znanja da je sigurno da posle ovog zasedanja više neće biti niški vladika.

Ovakvom epilogu doprineo je sukob sa lokalnim sveštenicima, zbog čega je prošle godine privremeno suspendovan. Neke vladike na ovogodišnjem Saboru su, međutim, zatražile i reviziju akademskih i crkvenih zvanja vladike Jovana, zbog sumnje da pojedine diplome koje poseduje - nisu validne.

- Među vladikama se govori o pismu koje je Patrijaršiji navodno uputio vladika Sankt Peterburga, pod čijom je ingerencijom i tamošnja Duhovna akademija - kaže izvor “Novosti” blizak vrhu SPC. - U njemu je navodno osporena validnost diplome fakulteta na osnovu koje je Jovan kasnije doktorirao i došao do zvanja profesora univerziteta.

Deo članova Sabora navodno je zatražio proveru Jovanove biografije, kao i, ukoliko spekulacije budu potvrđene, sankcije po crkvenim kanonima.


SARAJEVO ČEKA MITROPOLITA

SABOR SPC na kraju prolećnog zasedanja trebalo bi da donese i nekoliko kadrovskih odluka. Očekuje se da bude izabran novi mitropolit dabrobosanski, gde mnogi vide sadašnjeg vladiku zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma. Na episkopsku katedru u Kanadi pretenduju vladike Irinej (Dobrijević), Mitrofan i Longin. Eparhija u Nišu najverovatnije će biti poverena patrijarhu Irineju, koji će obavljati dužnost administratora.