VLADIKA Nikanor ostavlja nas bez plata i parohija, naziva nas lopovima i kriminalcima, preti nam i ucenjuje nas. Više od 28 radno sposobnih sveštenika zbog njega je završilo na socijalnoj pomoći od 12.000 dinara. Nebrojeno je primera njegove bahatosti, nastupa besa, pa čak i fizičkih napada na sveštenike i đakone.

Ove optužbe protiv episkopa banatskog navedene su u pismu koje je u ime klirika iz Banata patrijarhu srpskom Irineju i Svetom arhijerejskom sinodu uputilo 14 sveštenika Eparhije banatske. U prijavi su na 15 stranica pobrojane vladičine finansijske i druge zloupotrebe, među kojima je i kršenje Ustava SPC i kanonskog poretka.

Zbog ovih optužbi vladika je pozvan u Patrijaršiju, gde mu je dat rok od dve nedelje da se pismeno izjasni o navodima sveštenika njegove eparhije. Konačnu reč o predstavki i vladičinom odgovoru daće sredinom meseca Sveti arhijerejski sinod SPC.

- Nejasno je kako je eparhijska kasa dva puta obijena i iz nje nestalo milion evra a da pritom nema službenog policijskog izveštaja o navodno nestalom novcu - objašnjava protojerej Tomislav Živković, jedan od potpisnika pisma. - Od svog ustoličenja 2003. godine, Nikanor je uspeo da se, proterivanjem i zlostavljem, oslobodi više od 80 zatečenih sveštenika, ali i da dovede još 120, kako bi s njima sprovodio svoju tiraniju.

MOBING I KRIVIČNE PRIJAVE PROTOJEREJ Tomislav Živković, jedan od potpisnika pisma o zloupotrebama vladike Nikanora, prvi je sveštenik SPC koji je nadležnog arhijereja tužio za mobing, a od ovog postupka je odustao, kako kaže, posle sugestije patrijarha Irineja. Protiv episkopa je podneo i krivičnu prijavu zbog uvrede časti, jer ga je nazvao "kriminalcem i lopovom".

U dopisu adresiranom na patrijarha SPC, koji je u patrijaršijskom delovodniku zaveden 28. marta, podseća se na više slučajeva bahatog ponašanja episkopa, i to na liturgijama u najvećim banatskim hramovima. Vladici se zamera da je đakonima pred punim hramovima vernika cepao bogoslužbenu odeću i udarao ih kadionicom, bacao časni krst na pod crkve, kopljem kojim se seče obredni hleb za pričest gađao sveštenike...

- Đakona je, tokom rukoploženja u Sečnju, vladika gađao Svetim pismom, a tokom osvećenja temelja hrama u selu Jabuka u besu izgovorio reči: "Da imam bombu pri sebi, sad bih je bacio" - nastavlja Živković. - Sveštenika Borka Tomića iz Žitišta je kleo, zajedno s njegovom porodicom. Ovo su samo primeri torture i stresa kroz koje svakodnevno prolaze sveštenici u banatskim parohijama, ali i vladičinom kabinetu.

Episkop Nikanor optužuje se i za zloupotrebe u upravljanju Fondom solidarnosti, namenjenim za pomoć ugroženim sveštenicima i verskim službenicima. Svaka parohija dužna je da godišnje uplati 240 evra, što u sumi iznosi oko 50.000 evra godišnje. Vladika, navodno, ovaj novac troši samostalno i bez ikakve kontrole crkvenih organa.

EPISKOP BEZ KOMENTARA

NIKAKVA predstavka protiv vladike Nikanora nije stigla u sedište eparhije niti znamo za pismo upućeno Patrijaršiji - kratko je rečeno za "Novosti" u kabinetu episkopa banatskog u Vršcu. U Vladičanskom dvoru demantuju da postoji pobuna klirika protiv nadležnog arhijereja. Do zaključenja ovog broja, "Novosti" nisu uspele da dobiju izjavu vladike Nikanora o optužbama njemu podređenih sveštenika.