BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštava da je danas podnelo prijavu protiv TV Pink, zbog sadržaja emitovanog u okviru emisije "Medijsko blato Srbije"

U saopštenju NUNS ukazuje da je TV Pink "prekršila odredbe Pravilnika o zastiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga i Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga".

U Pravilniku o zastiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga se navodi da je pružalac medijske usluge dužan da, prilikom proizvodnje i emitovanja programskih sadržaja, poštuje ljudska prava korisnika medijskih usluga, učesnika u programu ili lica na koje se odnosi objavljena informacija, zajemčena Ustavom Republike Srbije i potvrđenim međunarodnim aktima koji uređuju oblast ljudskih prava, podseća NUNS.

U istom dokumentu, dodaje NUNS, kaže se da je pružalac medijske usluge dužan da medijsku uslugu pruža na način kojim se poštuje dostojanstvo ličnosti korisnika medijske usluge, učesnika u programu i lica na koje se objavljena informacija odnosi i da poštuje dostojanstvo ličnosti.

U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga, ukazuje NUNS, ističe se da je pružalac medijske usluge obavezan da preduzme sve neophodne mere kako njegov programski sadržaj ne bi naškodio razvoju maloletnika.

U saopštenju NUNS očekuje da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) što pre donese odluku po ovoj prijavi i napominje da ovo telo još nije postupalo po prijavi, takođe protiv TV Pink, zbog objavljivanja zdravstvenog kartona I.K. u emisiji "Rušenje Vučića – poslednji čin".