У нове станове у Врњачкој бањи данас је после свечане доделе кључева усељено 20 породица избеглих из Босне и Херцеговине и Хрватске.


Изградња станова у Врњачкој Бањи део је Потпројекта 4 Регионалног стамбеног програма чија је вредност 18,6 милиона евра, од којих је 16,6 део из Фонда Регионалног стамбеног програма којим управља Банка за развој Савета Европе, а остали део од два милиона евра је национална контрибуција Републике Србије.


"У оквиру овог Потпројекта гради се 261 стан, а биће збринуто 1.233 породица. Станови су изграђени и усељени у шест од 13 општина, а у преосталима се приводе крају", рекао је први потпредседник Владе Србије и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Ивица Дачић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Porodicama izbeglih više stanova


Он је додао да је заједно са овим зградама у Врњачкој Бањи, усељено у Ариљу 15 породица, у Зрењанину 11, у Лозници 30, у Кладову 10 и у Неготину 20.


На свечаности поводом усељења учествовали су Штефан Худолина из Делегације ЕУ у Србији, која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма, Ханс Шодер, шеф Представништва УНХЦР-а у Србији, Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, и Бојан Стевић, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе, као и домаћин, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.


"У овај велики пројекат укључено је много институција и људи а захваљујући њиховој посвећености и преданости данас смо овде", рекао је Дачић и додао да је овај пројекат истински пример у ком се огледа узајамна подршка и сарадња између Европске уније и Републике Србије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Izbeglice neće zakup u svojim stanovima


"Сећања се засигурно не могу избрисати, али сам сасвим сигуран да овим даном, овим тренутком стварамо нова сећања, у којима сви ви овде присутни темељите спокој и осећај топлине дома, због које и ја осећам топлину у срцу, јер сам сведок нових сећања, блиставије и спокојније будућности, која ће вашем потомству остати као историја миром проткана!", рекао је Дачићи позвао породице да болне успомене замене искреним осмехом и отворе врата будућности какву заслужују.


Он је истакао и значај подршке локалне заједнице у решавања ових проблема и истакао да су "све локалне заједнице у Србији, без изузетка, демонстрирале солидарност и помогле избеглицама у најтежим тренуцима, као што и данас помажу њихову интеграцију, укључујући и кроз Регионални стамбени програм. "