Бошњачко национално веће тврди да државни функционери који су коментарисали предлог о промени назива школа крше закон и да БНВ има по закону право да преименује школе у Новом Пазару, Тутину и Пријепољу по знаменитим Бошњацима.

Потпредседник БНВ Есад Џуџо рекао је на конференцији за новинаре да државни функицонери својим коментарима крше закон мешајући се у нешто што је законска, уставна и међународна ингеренција БНВ.

Позивајући се на Закона о националним саветима националних мањина, Џуџо каже да национални савети националних мањина имају право да прогласе четвртину образовно-васпитних установа у којима се настава изводи и на језику те националне мањине установама од посебног значаја.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Министарство просвете: Остају Вук и Змај

"Ми смо у складу са тим законом прогласили девет школа за образовне установе од значаја за Бошњаке у Санџаку и тиме испунили оно што нам закон прописује", рекао је Џуџо.

БНВ ће, додаје, радити на томе да охрабри 72 члана школских одбора да поштују закон, процедуру и надлежности које БНВ има као орган мањинске самоуправе.

Наводи да, по Закону о основама система образовања и васпитања, школски одбори до 31. августа треба да усвоје или одбаце предлоге БНВ, а да је 31. децембар крајњи рок до којег министар просвете Младен Шарчевић треба да потпише сагласност на ту њихову одлуку. Министар Шарчевић је раније рекао да је предлог БНВ "исполитизована прича", а министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић да је тај предлог "покушај инструментализације националног савета бошњацке националне мањине у политичке сврхе којим председник БНВ Сулејман Угљанин жели да постигне одређене политичке поене".