Председник Владе Србије Александар Вучић оценио је данас да је ослобађајућа пресуда Бранимиру Главашу још једна у низу тешких и необјашњивих одлука донетих у Хрватској директно против српског народа.

Вучић је новинарима у Београду после представљања књиге новог министра спољних послова Велике Британије Бориса Џонсона рекао да је претходно поништена још једна пресуда за најтеже злочине у Другом светском рату - кардиналу Алојзију Степинцу, и да је очигледно да је "ситуација из дана у дан за наш народ у Хрватској, за наш народ уопште западно од Дрине и Дунава, све тежа и комплекснија".

Вучић је рекао да ће Србија, упркос томе, наставити да штити национални понос и чува мир и стабилност у региону.

"Наш је посао да одлуке доносимо одговорно и рационално, да не показујемо ту врсту мржње.., већ да реагујемо на одговоран озбиљан и миран начин", рекао је он.

Вучић је рекао да је много српске крви проливено у Другом светском рату и да је много људи страдало у ратовима деведесетих година "да би смо ми имали право да те чињенице ниподаштавамо и да унижавамо бол српског народа и српск жртве, као и да било коме то дозволимо".

"Те жртве су толико велике и те крви нашег народа је толико много, да имамо обавезу да спречимо да се то у будућности понавља", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија штитити национални понос и достојанство и до последњег тренутка чувати мир и стабилност у региону "јер нам то доноси економски раст и бољи живот".

"Покушаваћемо да разговором, дијалогом, да решавамо проблеме и ствари, које више чак не могу ни да разумем", рекао је Вучић.

Он је изразио наду и да ће реаговати Европска унија, чија је Хрватска чланица.

"Надам се и желео би да ЕУ реагују по том питању, али се плашим да су сви забављени својим проблемима. Наше је да не будемо први у том хаосу што се дешава око нас", рекао је он.

Он је навео да ће Србија бранити чувати и штити антифашистичку традицију и сећање да убијене у ратовима и да неће газити по туђим жртвама.

"Реаговаћемо мудро, одговорно и у интересу народа. Имаћу много питања да поставим мојим пријатељима из Европе", рекао је Вучић.

ДАЧИЋ: УКИДАЊЕ ПРЕСУДЕ ГЛАВАШУ ПОКАЗУЈЕ ПОЛИТИКУ ХРВАТСКЕ

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић саопштио је данас да одлука хрватског Врховног суда о укидању пресуде Бранимиру Главашу који је био осуђен за ратни злочин над српским цивилима "показује јасну политику Хрватске која рехабилитује не само фашистичку усташку НДХ, већ и злочинце из последњег рата".

"Порука овог срамног акта је да је дозвољено и нормално некажњено вршење злочина над Србима, чиме је поред сталног говора мржње отворен лов на Србе. Таква политика Хрватске је и довела до повећаног броја инцидената и насиља над Србима из Хрватске и грађанима Србије, поводом чега је данас Хрватској уручена протестна нота", наводи се у саопштењу.

Врховни суд Хрватске саопштио је данас да је поништио првостепену пресуду загребачког Жупанијског суда којом је Бранимир Главаш осуђен на десетогодишњу затворску казну због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991.