BEOGRAD na jesen pokreće diplomatsku akciju u Americi, kako bi tamošnjoj javnosti i zvaničnicima predstavio pravu sliku o stanju na Kosovu i Metohiji, ali i na monstruozne zločine koje je nad našim narodom počinila teroristička OVK.

Tako će se u Kongresu organizovati javni pretres, odnosno, diskusija, na kojoj će predstavnici Skupštine Srbije govoriti o istorijatu sukoba u našoj južnoj pokrajini, a to će biti prilika i da se predoče novi dokazi protiv premijera takozvanog Kosova Ramuša Haradinaja, koji je direktno upleten u zlodela nad Srbima i nealbancima u ilegalnim logorima, i koja bi mogla ponovo da ga dovedu do optuženičke klupe. Neizbežna tema će biti i zloglasna "žuta kuća" odnosno vađenje i prodaja organa kidnapovanih Srba, kao i brojna ubistva naših sunarodnika, poput onih u Goraždevcu i Starom Gracku, za koja niko nije odgovarao.

Pročitajte još - Forenzičari Unmika znali za "žutu kuću"

Kako je planirano, svi relevantni podaci biće predstavljeni američkim kongresmenima i senatorima, a na pripremi događaja radi potpredsednik Skupštine Vladimir Marinković u saradnji sa predsedavajućim srpskog kokusa u Kongresu Stivom Stajversom. Među govornicima na Kapitol hilu biće i šef skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun, koji intenzivno radi na prikupljanju dokaza protiv Haradinaja. Namera je da se na ovaj događaj, osim članova srpskog kokusa, pozovu i predstavnici kongresnih odbora za spoljne poslove i pravosuđe, kao i drugi kongresmeni i senatori.

Jedna od "ordinacija"

Marinković, za "Novosti", kaže da će ovo biti prilika da neki od američkih političara prvi put čuju šta se zaista dešavalo na KiM od 1998. do kraja 2000, ali i kasnijih godina, recimo, tokom pogroma Srba u martu 2004:

- Videće dokaze sa kojima raspolaže Radna grupa skupštinskog odbora za KiM, kao i izveštaj o trgovini ljudskim organima Dika Martija, nekadašnjeg izvestioca Saveta Evrope. Ovo će biti neka vrsta "kontraudara" na ono što je krajem aprila u Kongresu organizovao kongresmen i albanski lobista Eliot Engel, kada je bivša predsednica kosovskih institucija Atifete Jahjaga licitirala brojkom od 20.000 silovanih žena na KiM, a što je deo njihove propagande.

Ramuš Haradinaj

On ukazuje da kada se ovakve priče ponove više puta, one brzo postanu "mejnstrim", zbog čega Beograd mora da iskoristi povoljnu klimu u Vašingtonu, da u njemu bude što više prisutan, kako bi mogao da iznese relevantne podatke i svoje interese koje ima na KiM.

U Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, 30. aprila, podsetimo, osim Jahjage, nastupili su i Vasfija Krasnići Gudman, koja je govorila o tome kako je preživela seksualno nasilje na KiM, i Ilir Bitići, brat trojice američkih državljanina ubijenih u Srbiji 1999.

Pročitajte još - Mudžahedini Srbe žive spaljivali

U akciji koju pripremaju Beograd i srpski kokus, politički analitičar Obrad Kesić vidi dobar pomak u odnosima sa Kongresom, jer u prethodnom sazivu, kako kaže za naš list, tamo nije bilo prostora za srpski stav:

- To pokazuje da se neke stvari menjaju, imajući u vidu inerciju u američkoj politici od devedesetih godina naovamo. Dobro je da pravimo kontakte, posebno zbog činjenice da je na čelu kongresnog Komiteta za spoljnu politiku Eliot Engel, jedan od glavnih lobista za Albance.

Stiv Stajvers

STAJVERS UZ SRPSKE INTERESE

REPUBLIKANSKI kongresmen iz Ohaja Stiv Stajvers došao je na čelo srpskog kokusa krajem prošle godine. Bio je 35 godina član Nacionalne garde Ohaja, koja ima program partnerstva sa srpskom vojskom, i kao član kongresne delegacije bio je u poseti Srbiji. Prilikom preuzimanja funkcije u kokusu, on je rekao da je "ovo vrlo opasan trenutak u regionu" i da mu je drago što će raditi na podsticanju dijaloga, i u posredovanju da se pronađu rešenja na fleksibilan način, a u interesu srpskog naroda, Vlade i Crkve.