Premijerna projekcija dokumentarnog filma "Tuzla-zločin bez kazne" o stradanju i egzodusu srpskog naroda, održana je u utorak 14. maja u bijeljinskom Centru za kulturu.

Film svedoči o stradanju Srba u 20 veku na prostoru Tuzlanske regije, od Prvog,preko Drugog svetskog rata,kao za vreme građanskog rata vođenog u BiH od 1992. do 1995. godine.

Vaso Popović,pravoslavni vojni sveštenik i član Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini, kaže da popis iz 2013. godine pokazuje,da je od 80.000 Srba koji su živeli pre rata u Tuzli,sveden na statističku grešku.

Pročitajte još - Zločin bez kazne u Tuzli: Muslimani su mučki pobili 224 golobrada vojnika

Projekciju filma o stradanju Srba u Tuzli,organizuje Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS,te Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Organizatori navode,da se na ovaj način obeležava 27 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije, i zločina nad tuzlanskom kolonom vojnika JNA 15. maja 1992.godine.

Za plakat filma poslužila je fotografija "Korak do slobode" honorarnog fotoreportera "Novosti" Božidara Miloševića,koja je na Tanjugovom konkursu za fotografiju godine osvojila drugo mesto.

Pobednička fotografija na tom konkursu je bila "Krik majke iz Fakovića" autora Miloša Cvetkovića,fotoreportera "Novosti".

Fotografija je snimljena u Memićima u Zvorničkoj opštini prilikom prvog izlaska Srba iz Tuzle na slobodnu teritoriju,a među njima se našla i uplašena devojčica sa lutkom. Fotografija je posredstvom agencije "Rojters" otišla u svet kao svedočanstvo o progonu Srba.