Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i ministar pravosuđa Hrvatske Dražen Bošnjaković saglasili su se danas u Zagrebu da obe države treba u potpunosti da ažuriraju spiskove optuženih i osuđenih za ratne zločine, kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost razmenjenih podataka.

Ministarstvo pravde Srbije je saopštilo da su se ministri dogovorili da se u rad mešovite komisije, koja ima za cilj ažuriranje spiskova, uključe i predstavnici tužilaštva.

PROČITAJTE JOŠ:  SRAMAN ČIN PLENKOVIĆA: Na Božić pohvalio Tuđmana za "Oluju"

Kuburović i Bošnjaković su se dogovorili da se intenzivira rad mešovite komisije koja radi na predlogu sporazuma o procesuiranju učionioca ratnih zločina, kako bi taj dokument bio gotov do leta ove godine.

Ministri su izmeju ostalog razgovarali i mogućnosti izmene i dopune postojećih bilateralnih ugovora kako bi se ostvarila neposredna saradnja pravosudnih organa radi ubrzanja postupaka, ali i procesu pristupanja Srbije ka EU i Poglavlju 23.

Sastanak je prošao u prijateljskoj atmosferi - stav je obe strane da postoji jasan napredak u pogledu rešavanja otvorenih pitanja, kao i otvorenost da se u neposrednom predstojećem periodu definiše precizan pravni okvir za buduće bilateralne odnose u pravosuđu, navodi se u saopštenju.