Rustem Mutafa, prvi od bivših pripadnika tzv. OVK, saslušan je danas Specijalnom tužilaštvu u Hagu o okolnostima pod kojima su se dogodili ratni zločini te paravojne formacije tokom i posle sukoba na Kosovu i Metohiji, javlja RTS, pozivajući se na prištinske medije.

Kako se navodi, završen je prvi deo saslušanja Mustafe, koji je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim.

Ispitivanje je počelo oko 10 sat, a pripadnik tzv. OVK napustio je zgradu  suda oko 17 sati. Prištinski mediji navode da će u utorak biti nastavljeno saslušanje Mustafe.

Prilikom izlaska iz zgrade, on nije dao izjavu medijima.

PROČITAJTE JOŠ: Teroristi OVK još beže od Haga

Za sredu je zakazano isptivanje Samija Ljuštakua, takode bivšeg komandanta OVK.

Mustafa i Ljuštaku bili su važni komandanti operativnih zona na Kosovu u toku oružanog sukoba, a posle rata su ostali aktivni na kosovskoj političkoj sceni u okviru Demokratske partije Kosova, na čijem celu je donedavno bio aktuelni kosovski predsednik Hašim Tači, a sada je vodi Kadri Veselji, predsednik kosovske skupštine, prenosi RTS.

Mustafa je posle rata bio poslanik kosovske skupštine, a Ljuštaku je godinama bio gradonačelnik.

Poznatiji kao komandant Remi, Musafa je na ulasku u zgradu Specijalnog suda rekao da se ne oseća krivim i da je došao da odgovori na poziv Suda koji ispituje tvrdnje izvestioca Evropskog parlamena Dika Martija, preneo je Zeri.

"Ja ću odgovoriti na sva pitanja koja će tužilac postaviti u vezi sa mojim poslovima u vezi sa navodima", rekao je Mustafa, prenela je Koha.

Mustafa je bivši komandant OVK za regiju Lab.

Specijalizovano tužilaštvo je formirano da istraži zločine pomenute u izveštaju specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija i da odgovorne procesuira pred Specijalizovanim većima Kosova, sa sedištem u Hagu.