Istražitelji Specijalnog suda, koji će procesuirati zločine koje su tokom rata 1998-1999. počinili pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, ispitali su nekadašnjeg pripadnika Astrita Šabanija, koji izdržava zatvorsku kaznu od 20 godina zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca, objavila je "Koha".

Šabani je, kako se navodi, ispitan zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu jednog Srbina i dvojice Roma u junu 1999. godine.

Istražitelji smatraju da su te tri žrtve otete u Prištini, a posle toga mučene i na kraju likvidirane.

Šabani je saslušan u zatvoru Dubrava kod Istoka, gde izdržava kaznu. On je pre nekoliko godina uspeo da pobegne iz zatvora, ali je kasnije uhvaćen.

Pročitajte još - PADA ZID ĆUTANjA: Osmorica otkrivaju ubice iz „žute kuće“

U više navrata pominjan je kao jedan od operativaca ŠIK-a, tajne policije OVK, kojom su tokom i posle rata komandovali Kadri Veselji i Ljatif Gaši.

Takođe, još trojica "vojnika", dobili su poziv Specijalnog tužilaštva Specijalnog suda za procesuiranje ratnih zločina, koje su nad Srbima i pripadnicima drugih manjina na KiM počinili pripadnici te paravojne formacije na Kosovu i Metohiji tokom i po završetku poslednjeg rata.

Kako je ranije preneo "GazetaEkspres", pozive za saslušanje dobio je još jedan oficir tzv. OVK i dvojica "vojnika".

Oni će, kako se navodi, u Hagu biti saslušani u narednih nekoliko dana, odnosno do početka novogodišnjih praznika.

Upitan da povrdi da li je dobio poziv jedan od njih je za Gazetu"Ekspres" rekao: "Istina je, ali vam ne mogu reći ništa više od toga".

Navodi se da Specijalno tužilaštvo nije želelo da komentariše dostavljene pozive.

"Specijalno tužilaštvo ne daje detalje u vezi sa istražnim postupcima", stoji u elektronskom odgovoru "Ekspresu" iz Kancelarije specijalnog tužilaštva.

Pročitajte još - AMERIKANCI ZNALI DA JE UBIJAO SRBE: Duga lista zlodela Rustema Mustafe

Takođe, iz Specijalnog tužilaštva nisu želeli da kažu ni da li su u pripremi neke optužnice, piše list.

Specijalni sud osnovan je u tzv. kosovskom parlamentu u avgustu 2015. i ima zadatak da istraži ratne zločine koje su počinili pripadnici tzv. OVK u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, na teritoriji Kosova.

Taj sud je nastao kao rezultat izveštaja Švajcarca Dika Martija koji je predstavljen u Savetu Evrope, januara 2011.

Izveštaj sadrži navode o ozbiljnim zločinima, koje su izvršili prpadnici tzv. OVK tokom i neposredno nakon rata na Kosovu.

Iste navode iznela je u svojoj knjiži i bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, tri godine pre nego je predstavljen izveštaj Dika Martija.