ZAGREB

OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

Hapšenje dvojice Srba u Vukovaru i privođenje još trojice izazvalo je buru reakcija u Hrvatskoj, a SDSS je poručio da je akcija policije izazvala strah i sumnju građana srpske nacionalnosti. Naime, policija je u zoru pokucala na vrata petorice Srba i privela ih pod sumnjom da su počinili ili skrivali one koji su počinili ratne zločine.

Policija nije zasad otkrila identitete uhapšenih, ali se brzo pročulo da je jedan od uhapšenih stanovnik Borova naselja i član Zajedničkog veća opština, a bio je i u ime SDSS član Gradskog veća Vukovara. Tereti se za silovanje. Navodno, postoje i fotografije na kojima je u uniformi paravojnih jedinica, koje je nedavno pokazivao javno i jedan član Gradskog veća.

Drugi uhapšeni zaposlen je u gradskoj upravi, a tereti se takođe za silovanje. Tužbu protiv njega je podigla stanovnica Vukovara, koja tvrdi da je bila višestruko silovana, kao i da ga je usred Vukovara nedavno lupila kišobranom?! Navodno, postoji još jedna tužba za silovanje, a žena koja ju je podnela tvrdi da je devedesetih pretukao i njenog sina. Iako policija nije zvanično potvrdila, navodno, su protiv dvojice uhapšenih već pre podnete prijave, a žene koje ih sumnjiče za silovanja detaljno su opisale gde se i kako to dogodilo.

Među privedenima je još jedan zaposleni u rukovodstvu grada Vukovara, ali njega ne terete za zločine, već je povezan oko istraga koje su se pre vodile. Poznato je da je optužio Tomislava Josića, sadašnjeg savetnika gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, da je ubio trojicu Srba. Josić je među najglasnijima koji su tražili da se pokrenu nove istrage protiv vukovarskih Srba. Posebno je Josić bio aktivan u pripremi nedavnog skupa u Vukovaru, na kojem se tražilo od policije da ubrza istrage. “Zasad neću ništa da komentarišem, ali reći ću o svemu kada dođe vreme”, poručio je Josić, koji je bio i najaktivniji u rušenju ćiriličnih tabli u Vukovaru.

- Ne želimo da ulazimo u rad policije, a još manje da ometamo istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, ali se naša zabrinutost temelji na činjenici da poslednja postupanja policije dolaze posle kampanje koju su pojedini političari na nacionalnom i lokalnom nivou pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe - tvrde u vukovarskom SDSS.

Hrvatski premijer Andrej Plenković kaže da do novih hapšenja u Vukovaru nije došlo na pritisak tamošnjih stanovnika hrvatske nacionalnosti: “Policija radi svoj posao, nakon što je posebna radna grupa, koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima. Radi se od februara i to nema nikakve veze s političkim pritiscima”, tvrdi Plenković.

Andrej Plenković Foto EPA

Vukovarski političari iz redova Srba, međutim, tvrde da je do hapšenja došlo upravo zbog pritisaka koji su sve češći u Vukovaru. Tvrde da je reč o kampanji, a da su i svi privedeni do sada bili ispitani, pa nema govora o nekim novim saznanjima koja su dovela do hapšenja.


POSLE 27 GODINA!

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović upozorava da je veoma teško 27 godina posle događaja u tom gradu utvrditi ko je sve počinio ratne zločine, ali da se na tome intenzivno radi. “Bilo bi mnogo bolje da se u to istraživanje krenulo ranije”, kaže Božinović.