PROCES bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću praktično je blokiran u Hagu. Predsednik suda Teodor Meron svojski se potrudio da napravi haos, pa tako Karadžić trenutno ima dva žalbena veća koja treba da mu donesu pravosnažnu presudu.

Jedno žalbeno veće postavio je upravo Meron, kršeći propise Mehanizma u Hagu. Sa druge strane, sudija Žan-Klod Antoneti iz tog veća je, zbog pristrasnosti, izuzeo dvojicu sudija - Vilijama Sekulea i Teodora Merona. On je ukazao da Meron, iako je predsednik suda, ne može više da postupa u Karadžićevom procesu, pa ni da postavi za svoju zamenu sudiju Iva Nelsona Rosa.

Međutim, Meron je postavio novo ad hok sudsko veće, koje je odbilo zahteve odbrane o izuzeću, koje je Antoneti prihvatio. Pokušava da spreči Antonetija da sprovede zakon, pa je doveo Karadžićevo suđenje do rascepa, jer su sada Sekule i Rosa u jednom kraku postupka članovi Žalbenog veća, a u drugom kraku su izuzeti.

Pročitajte još - Merona na suđenju Karadžiću zameniće Ivo Rosa iz Portugalije

Ni Karadžićev branilac Goran Petronijević ne zna ko će doneti pravosnažnu presudu.

- Antoneti je potpuno u pravu - smatra Petronijević. - Meron je neobjektivan i kao takav ne može da postavlja sudiju, jer postoji sumnja da li će i taj sudija biti objektivan ili namešten da sudi po nalozima. Čim se povukao, i sam je priznao da nije objektivan.

Pročitajte još - Kraj istrage o Praljkovoj smrti: Duže vreme razmišljao o samoubistvu

Petronijević ukazuje da su Meronovi potezi u sudu borba za ostvarivanje nečijih interesa:

- Po tome kako se grčevito bori, javlja se ozbiljna sumnja da je nekome obećao da će na suđenju da našteti Karadžiću. Izazvao je ovu krizu i blokadu postupka samo da bi onemogućio da se koliko-toliko sprovede - pravda. Napravio je pat-poziciju, jer se ne zna ko odlučuje, iako njegovo veće nema nadležnosti da odlučuje o zahtevu za izuzeće, koji smo uputili njegovom zameniku Antonetiju. Stvorio je haos u sudu i mislim da treba pozvati Savet bezbednosti, koji je osnivač tribunala, da se umeša. Meron radi šta god hoće, mimo svih pravnih normi. Potpuno je uzurpirao pravo.

PRALjKU CIJANID "PAO S NEBA"?

HOLANDSKO tužilaštvo nije uspelo da u istrazi o samoubistvu hrvatskog generala Slobodana Praljka (na slici) u sudnici Haškog tribunala utvrdi kako je uneo otrov u sud. Konstatovano je da je popio cijanid rastvoren u vodi, ali da posedovanje te supstance po holandskom zakonu nije kažnjivo. Naveli su i da se ne može isključiti da je Praljak otrov posedovao duže vreme i da se cijanid u suvom obliku može čuvati dugo.