U Sudu Bosne i Hercegovine u ponedeljak je održana sednica pretpretresnog veća na kojoj je zaključeno da se počne sa obnovom krivičnog postupka u slučaju Nasera Orića i Sabahudina Muhića, zbog zločina nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine, i odredilo ponovno održavanje pretresa. Orić i Muhić su optuženi da su u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić zatražio je od sudskog Apelacionog veća da se svi dokazi ponovo izvedu i ponovo saslušaju svi svedoci iz ovog predmeta, ali je Apelaciono veće odbilo ovaj predlog zato što to nije praksa suda i što su svi dokazi pregledani i svi svedoci saslušani.

Naređeno je samo da se saslušaju Radivoje Ostojić i zaštićeni svedok O1, zbog toga što je u ova dva slučaja prekršen krivični postupak, odnosno pravilno izvođenje dokaza. Novo ročište je zakazano za 17. septembar kada će biti saslušan Ostojić, dok je za 24. septembar zakazano ročište na kom će biti saslušan zaštićeni svedok O1.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih, kaže za "Novosti" da je prvi proces protiv Orića bio lakrdija od strane pravosuđa BiH.

BEZ NEUTRALNOSTI - U prvom postupku Oriću u Sudskom veću je bio i ratni kadar Bošnjaka, tako da je suludo govoriti o neutralnosti u pravosuđu BiH. Republika Srpska nema poverenja u pravosuđe BiH kada su u pitanju procesi za ratne zločine nad Srbima, ali opet se nadamo da će jednom pravda pobediti - poručuje Kojić.

- Očekujem u ponovljenom postupku da jednom pobedi pravda u BiH i da Naser Orić bude osuđen za ratne zločine nad Srbima. Pravde i pravičnosti za srpske žrtve i za srpske majke nema u pravosuđu BiH, bar do sada nije bilo. Samo je bitno presuđivati Srbima, dok se Bošnjaci masovno oslobađaju za ratne zločine, a pogotovo njihovi komandanti - kaže Kojić.

On dodaje da je nacionalni projekat bošnjačke politike da su Bošnjaci žrtve iz rata, a Srbi zločinci i tu nema odstupanja u pravosuđu BiH.

Pročitajte još: Orić ponovo mora u sudnicu

Apelaciono veće Suda BiH je 8. juna, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću za zločine nad Srbima na području Srebrenice 1992. godine i odredilo ponovno održavanje pretresa. Suđenje u ovom predmetu počelo je u januaru 2016. godine, a nakon iznošenja završnih reči Tužilaštva BiH, 29. avgusta prošle godine, okončano je iznošenjem završnih reči odbrane 12. septembra. Predsedavajući Sudskog veća Šaban Maksumić naveo je u obrazloženju oslobađajuće presude da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da su optuženi Orić i Muhić ubili trojicu zarobljenih Srba u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac. On je dodao da je ključni element svih tačaka optužnice bio iskaz zaštićenog svedoka 01, koji prema oceni Veća, nije bio verodostojan.

Apelaciono veće je ukinulo ovu presudu jer se, kako su ranije naveli, zasniva na dokazima na kojima se, prema odredbama krivičnog procesnog zakona, presuda ne može zasnivati.


PRETNjE TUŽIOCU

MIROSLAVU Janjiću, tužiocu Tužilaštva BiH koji vodi predmet protiv ratnog komandanta Nasera Orića, prećeno je smrću, kao i članovima njegove porodice. Janjić je upućene pretnje prijavio Agenciji za istrage i zaštite BiH, kao i tužilaštvu BiH.