SUD Bosne i Hercegovine osudio je osmoricu Bošnjaka na ukupno 60 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad srpskim i hrvatskim civilima u logorima u sarajevskoj opštini Hadžići.

Na najveće kazne od po 10 godina zatvora osuđeni su bivši predsednik Skupštine opštine Hadžići, te kriznog štaba i ratnog predsedništva te opštine Mustafa Đelilović, zatim komandant Devete brdske brigade takozvane Armije BiH Nezir Kazić.

Po osam godina robije dobili su bivši načelnik Stanice javne bezbednosti Hadžići i član kriznog štaba Fadil Čović i upravnik logora "Silos" Bećir Hujić. Komandir policije u Pazariću Mirsad Šabić i zamenik upravnika logora "Silos" Halid Čović osuđeni su na po šest godina, dok je upravnik logora u magacinu u kasarni "Krupa" u Zoviku Šerif Mešanović osuđen na sedam godina zatvora. Stražar u logoru "Silos" Nermin Kalember osuđen je na pet godina zatvora.Pročitajte još - Bez kajanja za ubistva Srba u logoru Silos


Svi su oglašeni krivim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, počinjen od maja 1992. do januara 1996. godine. Predsednik sudskog veća Minka Kreho kaže da su optuženi na širem području Sarajeva svesno i voljno omogućili i organizovali zatvaranje srpskih i hrvatskih civila u logoru "Silos", Osnovnoj školi "9. maj" u Pazariću i magacinu kasarne "Krupa" u Zoviku.

U presudi se navodi da su tokom zatočenja zatvorenicima bila uskraćena osnovna ljudska prava, a nečovečnim postupanjem nanošene su im teške telesne povrede i terani su na prisilni rad.

- Veće nije utvrdilo da je zatvaranje lica nebošnjačke nacionalnosti bilo sigurnosno opravdano, a nije utvrđeno ni da su predstavljali opasnost - navela je Kreho.


OSLOBOĐENI PO VIŠE TAČAKA

BEĆIR Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Mirsad Šabić presudom su oslobođeni krivice po jednoj od pet tačaka optužnice. Halid Čović i Šerif Mešanović oslobođeni su za više radnji iz treće tačke optužnice, dok su šestorica oslobođena po četvrtoj tački. Zanimljivo je i da je sud sve oslobodio obaveze plaćanja troškova postupka, koji padaju na teret budžeta Suda BiH.