FUNKCIONERIMA SRS Vjerici Radeti i Petru Jojiću, koji su optuženi za nepoštovanje Haškog tribunala, sudiće se u Srbiji. Tu odluku doneo je turski sudija Mehanizma u Hagu Ajdin Sefa Akaj.

On je naložio Dijani Elis, prijatelju suda koja zastupa tužilaštvo u Mehanizmu, da nadležnom srpskom tužilaštvu prebaci optužnicu i svu dokumentaciju koja je potkrepljuje.

PROČITAJTE I: ODGOVOR HAGA: Nema žalbe za Šešelja

Sudija Akaj opozvao je međunarodni nalog za hapšenje dvoje radikala, koji je pre tri godine izdao Haški tribunal. Međutim, izdao je novi nalog za njihovo hapšenje u ime Mehanizma ukoliko Radeta i Jojić u međuvremenu napuste Srbiju. Taj nalog je poslat svim državama članicama UN i u njemu se navodi da radikale, ukoliko ih zateknu na svojoj teritoriji, treba da uhapse i izruče Srbiji.

U odluci turskog sudije navodi se i da srpsko tužilaštvo može od predsednika Mehanizma u svakom trenutku da zatraži sve zaštitne mere, ukoliko smatra da su mu potrebne. A Mehanizam će nadgledati kako će se proces odvijati u Srbiji.

Ministarka pravde Nela Kuburović kaže, za "Novosti", da je Mehanizam prepoznao spremnost Srbije da preuzme slučaj, jer su ispunjeni svi uslovi propisani međunarodnim propisima i domaćim zakonima:

- Srpski pravosudni organi vodiće nepristrasno i pravično suđenje, a koji će to biti konkretno nadležni sud i tužilaštvo, videćemo nakon što nam Mehanizam dostavi odluku.

Radeta i Jojić su 2012. optuženi da su u procesu protiv Vojislava Šešelja pred Tribunalom uticali na dvojicu svedoka, navodno im pretili i nudili mito.

Radeta za "Novosti" tvrdi da je slučaj lažiran:

- Kad mi uruče optužnicu, videću šta je u pitanju. Odazvaću se svakom pozivu srpskog suda i uključiću se u postupak, od odgovora na optužnicu, pa do okončanja. Neću nigde bežati, niti se pozivati na imunitet koji imam kao poslanik. Ubeđena sam da ćemo Jojić i ja pobediti.

PRILAGOĐAVANjE OPTUŽNICE

ADVOKAT Branislav Tapušković objašnjava da će optužnica iz Mehanizma morati da se prilagodi našim zakonima, jer u Srbiji ne postoji delo nepoštovanje suda.

- Ne mogu im suditi za delo koje nije predviđeno našim zakonima, zato će tužilaštvo morati da nađe neku soluciju prilagođavanja i konkretne radnje, da li je to mito ili ugrožavanje sigurnosti, pa da precizno kvalifikuje odgovornost Radete i Jojića, ako je ima. To mora da zasnuje na dokazima i da ih optuži prema našem Zakonu o krivičnom postupku.