SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv 11 Bošnjaka, zbog ratnog zločina nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čemernom, kod Ilijaša, 1992. godine, potvrdio nam je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Kako „Novosti“ saznaju, optuženi su Džemal HadžiĆ(63) iz Kaknja, Teufik Turudić(57) iz tog grada, kao i njihovi sugrađani Džemal Smolo(54), Senad Sikira(64), Benjamin Sikira(48), Haris Sikira(46), koao i Enes Durak(53) iz Vareša, Mirsad Bešlija(53) i Nusret Bešlija (55) iz Vaređa, Sarajlija Mirzer Bešlija(49) i Hamndija Spahić(57) iz Ilijaša.

Pročitajte još: Pravda sustiže ubice iz Konjica


- Optuženi se terete da su, za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, u svojstvu komanadnata i pripadnika struktura Armije RBiH, Teritorijalne odbrane (TO) i aktivnog i rezervnog sastava MUP-a, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata - kaže Boris Grubešić.

- U optužnici se navodi, da su optuženi, učestvovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog poduhvata u cilju da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u opštini Ilijaš, u potpunosti ukloni činjenjem namernih ubistava svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez razlikovanja civila i vojnika VRS, uključujući i zarobljene civile i pripadnike VRS koji su položili oružje, kao i prekomernim i vojno neopravdanim uništavanjem i njihove nepokretne i pokretne imovine.


Pročitajte još: Četiri bivša pripadnika Vojske RS optužena za pomaganje u "genocidu"

U optužnici se navodi, da je u sinhroniziranom napadu na selo, u aprilu 1992. godine, počinjeno ubistvo najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba pola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i maloletnih osoba, a neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način, a njihova tela masakrirana.

Nakon napada, selo je u potpunosti uništeno, a celokupno stanovništvo srpske nacionalnosti proterano sa navedenog područja, u koje se niko od povratnika nije vratio ni posle završetka rata.

- Tužiteljstvo BiH je u ovom predmetu sprovelo opsežnu i dugotrajnu istragu i prikupljanje dokaza, a navode optužnice dokazivaće će pozivanjem oko 120 svedoka, među kojima su malobrojne preživele žrtve, kao i nekoliko zaštićenih svedoka, a uz optužnicu je priloženo oko 400 dokaznih materijala. Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH - ističe Grubešić.

General Milorad Savčić kaže za „Novosti“ da i samo Tužilaštvo navodi „kakvih je strahovitih razmera bio zločin na Srbima u tom delu Sarajeva“, smatrajući da su akteri zla „previše dugo vremena bili van domašaja ruke pravde, što nije dobro ni za pravdu, ni za pravo, ni za pomirenje“.

-Dobro je što su, konačno, neki od aktera za zločine nad Srbima optuženi, ali mislim da je sve to moralo da se ranije dogodi, jer onako kakvo je optuživanje bilo godinama, u Sudu BiH, po optužnicama Tužilaštva BiH, bila je neverna slika onoga što se stvarno događalo u minulom ratu u BiH- kaže Savčić, istićući da se stvarao veštački utisak da je najveće krivica Srba, „što nema veze sa istinom, pravom i pravdom“.

-Očekujemo da se u svim delovima procesuiraju zločini nad Srbima, jer, i po ovozemljskim i po nebeskim aršinima, nepošten je dosadašnji odnos prema nedužnim srpskim žrtvama.