AZRA Bašić, poznata po nadimcima "Azra dva noža" i Krvava Azra, osuđena je u Sudu BiH na 14 godina zatvora zbog zločina nad zarobljenim srpskim civilima na području Dervente 1992. godine.

Bašićeva je oglašena krivom da je od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA i selu Polje u Derventi kao pripadnik Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) sama i sa drugim vojnicima učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovečnom postpupanju, nanošenju velikih patnji i povreda civilima srpske nacionalnosti. Osuđena je po devet tačaka optužnice, dok je za tri oslobođena, jer na osnovu pročitanih iskaza sudsko veće nije moglo doneti odluku o krivici. Reč je o premlaćivanjima zatvorenika Milovana Adžića, Zdravka Vidovića i Sretena Jovanovića.

Predsednik sudskog veća Sead Đikić rekao je da je veće na osnovu iskaza svedoka, od kojih su je neki i prepoznali, van razumne sumnje utvrdilo da je Bašićeva nožem zaklala Blagoju Đuraša, te da je bila "jedina žena u Domu JNA", čime je odbačena teza odbrane o zameni identiteta.

PROČITAJTE I: Danas presuda krvavoj Azri

- Veće je utvrdilo da je optužena naredila zatvorenicima da se skinu goli do pojasa, izuju bosi i hodaju po staklu, da jedu kovanice, a terala ih je i da sa tela Đuraša ližu krv - rekao je Đikić.
LINTA: SKANDALOZNA PRESUDA PREDSEDNIK Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je presudu Azri Bašić kao "skandaloznu". - Ratni zločinac Azra Bašić, poznata kao Krvava Azra, zbog brutalnih zločina zaslužila je doživotnu kaznu zatvora. Ovako preti realna opasnost da će nakon žalbe, Apelaciono veće Suda BiH smanjiti ionako malu kaznu i da će Krvava Azra za nekoliko godina biti na slobodi što će biti novo vređanje i ponižavanje srpskih žrtava - piše u saopštenju.

On kaže da je prilikom odmeravanja kazne veće kao otežavajuće okolnosti uzelo u obzir broj radnji za koje je Bašićeva optužena, bezobzirnost i posledice, dok je kao olakšavajuća okolnost cenjeno to što ranije nije osuđivana.

Koliko su monstruozni bili zločini Bašićeve, najbolje se vidi iz iskaza svedoka Dragana Kovačevića koji je posvedočio da su ga terali da jede dinare, zasipali su ga solju, dok su druge zatvorenike terali da pužu po staklu i laju kao psi.

- Nakon što je rekao: "Ničija nije do zore sijala", Bašićeva je prišla Đurašu, koga je nazivala "vojvodom", i zaklala ga nožem uz reči: "Neka vam vojvoda lakše diše!" - rekao je Kovačević.

Slobodan Jović je ispričao da ga je Krvava Azra zajahala i primorala da je četvoronoške nosi po staklu, da bi ga potom šutnula u glavu i izbila mu 10 zuba. Pričao je kako je tukla i druge zatvorenike i kako su Neđu Blagojevića vojnici HVO izbacili kroz prozor. Potvrdio je i da je Bašićeva dvojici zatvorenika nožem urezala krst na glavi i leđima. Čedo Prodić pričao je kako ga je terala da jede novac i da ljubi šahovnicu na hrvatskoj zastavi, te kako je njega i Neđu Blagojevića "štrikom kao cuke vodala po podu i udarala".

Ilija Ćuk takođe je vidio Đuraševo ubistvo, a rekao je i da ga je Azra tukla štapom, te mu čakijom urezala krst na leđima, te slovo S na čelu. "Rezbarila" je i Čedu Marića kome je, dok je bio u nesvesti, urezala krst na čelo i zasekla ga ispod vrata.

Presuda nije pravosnažna i obe strane imaju pravo žalbe. Azra Bašić godinama se skrivala u SAD. FBI joj je ušao u trag 2004. godine, ali je uspela da umakne, pa je tek 2011. uhapšena. Pet godina je provela u ekstradicionom pritvoru i u novembru 2016. je izručena u BiH.

DELIMIČNO ZADOVOLjNI

SLAVIŠA Đurađ, sin ubijenog Blagoje, rekao je da je delimično zadovoljan presudom.

- Teško je bilo dokazivati nešto posle 25 godina i zahvalan sam tužiocu Milanku Kajganiću koji je posao obavio tako da se mnogi tužioci mogu postideti. Žao mi je svedoka koji su, kroz iskaze, ponovo doživljavali stres. Radojica Garić, koga je Bašićeva terala da liže krv mog oca, nervno je oboleo, a neki svedoci su i preminuli - rekao je Slaviša, koji je učestvovao u potrazi za Bašićevom po SAD.