HAŠKI tribunal osudio je Ratka Mladića na doživotnu kaznu, što je izazvalo reakcije u našoj zemlji, kao i u regionu.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je danas da je presuda generalu Ratku Mladić očekivana, da on kao predsednik države ne može da komentariše nepravosnažnu presudu, a građanima Srbije poručio je da od danas počnemo da gledamo u budućnost i razmišljamo kako će nam živeti deca i kako očuvati mir i stabilnost u regionu.

Kad je reč o presudi Mladiću, predsednik Srbvije je ponovio da Srbija poštuje žrtve drugih naroda, te da zna da ne možemo da očekujemo poštovanje za naše žrtve i da ćemo to morati sami da učinimo.

Pročitajte još - Mladić osuđen na doživotnu kaznu

Vučić je rekao da su svi očekivali presudu kakvu je izurekao Haški tribunal, ali i da zna koliko su emocije uzavrele, i dodao:

"Danas nije dan ni za radost, ni za tugu, već da vidimo kakvu budućnost želimo. Moj poziv građanima Srbije je da danas počnemo da gledamo u budućnost, da razmišljamo gde i kako će nam živeti deca, kako i na koji način čuvati mir i stabilnost u regionu, kako da otvaramo više fabrika i da se ne gušimo u suzama prošlosti već da od radničkog znoja stvaramo drugačiju i bolju budućnost za sve nas", rekao je predsednik države.

Dodao je da je uveren da srpsko društvo ima snage da ide napred.

Na pitanje o izostanku pravde za srpske žrtve, rekao je da to što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve treba da ide na sramotu onima koji su tako odlučili, ali i da to ne sme da umanji, niti time smemo da pravdamo zločine koje su neki počinili u ime Srba.

"Za sve što nisu odgovarali oni koji su ubijali srpske žrtve, a za to postoje živi svedoci, to na sramotu onima koji su takvu pravdu delili, ali to ne sme da umanji niti time treba da pravdamo zločine koje su neki počinili sa srpskim imenom i prezimenom. Zato treba da budemo odgovorni prema budućnosti i da ne spuštamo glavu ni pred kim i da idemo pravo budućnost", poručio je predsednik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć rekao je danas i da je državna zastava svetinja, a da je do incidenta ispred Haškog tribunala došlo zbog uzavrelih strasti.

"Za nas je zastava svetinja, ali da verujem da su pred sudom bili članovi porodica žrtava, ali i Mladićeve porodice, te da su verovatno strasti bile uzavrele, što je dovelo do incidenta", rekao je Vucicć upitan da prokomentariše incident ispred zgrade suda u Hagu, gde su žene iz Srebrenice "napale" muškarca koji je došao sa srpskom zastavom pred izricanje presude Ratku Mladiću.


Pročitajte još - SIN RATKA MLADIĆA: Ovo nije pravda, žalićemo se na presuduFILA: ZAJEDNIČKI ZLOČINAČKI PODUHVAT IZMIŠLjEN ZA SRBE

Advokat Toma Fila smatra je formulacija "zajednički zločinački poduhvat” smišljena samo za Srbe, a da je zbog toga ratni komandant Vojske Republike Srpske optužen za sva ubistva i progone, čak i tamo gde VRS nije ni bila.

"Mladić je odgovoran za logore, za ubistvo bilo kog muslimana koji je ubijen ili proteran na teritoriji BiH a gde je bila Vojska RS, pa i tamo gde nije bila. I to samo zato što je to ''zajednički zločinački poduhvat'', a ta formulacija je smišljena samo za Srbe, i nigde nije tako suđeno osim mafiji u Americi, i to pre 2006. godine", kazao je Fila.

U novom krivičnom tribunalu koji je sada formiran, ističe on, ne postoji formulacija "zajednički zločinački poduhvat", jer je to, napominje, pravno nemoguća priča.

"Međutim, primenom ove formulacije, general Mladić je odgovoran za sve što se desilo, bez obzira na to da li je negde bio ili ne ili da li je znao za nešto", kaže Fila.

Prema njegovim rečima, pravni položaj Srbije nije ugrožen današnjom presudom Mladiću pred Haškim tribunalom.

DAČIĆ: TRIBUNAL NIJE HTEO POMIRENjE, VEĆKRIVICU SRBA

Haški sud nije imao za cilj da postigne pomirenje, već da dokaže da su Srbi jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, izjavio je danas u Buenos Ajresu ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić komentarišući presudu kojom je taj sud osudio Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu.

Haški sud završava svoje postojanje na isti način na koji je sve to vreme i postojao, a to je da nije imao za cilj da postigne međusobno pomirenje, već da dokaže i pokaže da su Srbi bili krivi i da su oni jedini krivci u prethodnom građanskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije”, rekao je Dačić za Tanjug nakon što je sa šefom argentinske diplomatije Horheom Marselom Forijem potpisao Sporazum o trgovini i ekonomskoj saradnji između Srbije i Argentine u prestonici te zemlje.

Kako je naglasio, na Srbiji je da prihvati greške koje su bile u prošlosti, ”ali da ne dozvoli da budemo optuženi za nešto za šta nismo krivi, a naročito da ne dozvolimo da oni koji su ostali bez osude, to koriste kao optužbu protiv celog jednog naroda”.


BOROVIĆ: MLADIĆ SVE RADIO POGREŠNO, NIJE SE PONEO KAO GENERAL

Beogradski advokat Borivoje Borović kaže da je Ratko Mladić trebalo da, u ime srpskog naroda, blagovremeno izađe i objasni na pravi način ako smatra da nije bio kriv.

Trebalo je to da uradi kao jedan general, a ne da se krije po vojvođanskim selima dok momci od 18 godina ginu na frontu, rekao je Borović gostujući jutros na televiziji Pink pre izricanja presude Mladiću u Hagu.

Borović kaže da je njega, kao pripadnika srpskog naroda, "veoma sramota zbog onog što se desilo u Srebrenici", te podseća da su Srbi u Drugom svetskom ratu i u ranijim ratovima uvek bili žrtve.

Upitan da li, ako je, kako kaže, Mladić mogao da spreči događaje u Srebrenici, ali nije, iz toga proizilazi da je on kriv, Borović odgovora da nije dan da se o tome priča "sada kada čovek tamo čeka presudu", ali podvlači da je sve što je Mladić radio - radio pogrešno.

"Od tog trenutka - da li je sprečavao, mogao ili nije - pa do trenutka kada se krio po vojvođanskim selima dok su momci od 18 godina ginuli tamo na frontu... Nije smeo da to uradi, da bi ga ovako s nekim pištoljčićem iza vrata uhapsili i odveli ga u Haški tribunal", navodi advokat.

Nasuprot tome, kako kaže, Slobodan Milošević je dostojanstveno branio prava srpskog naroda, srpskog rukovodstva i pravio distancu prema zločinima.


BILjANA PLAVŠIĆ SKANDALIZOVANA PRESUDOM MLADIĆU

Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, rekla je danas da je "skandalizovana" doživotnom presudom koja je u Haškom tribunalu izrečena ratnom komandantu Bosanskih Srba Ratku Mladiću.

Jedina žena osuđena u Haškom tribunalu za zločine tokom sukoba u Bosni Biljana Plavšić (87) bila je potpredsednica Republike Srpske za vreme rata pre nego što je preuzela predsedništvo 1996.

Osuđena je 2003. na 11 godina zatvora. Ona se izjasnila krivom pred Haškim tribunalom i odobreno joj je ranije oslobađanje 2011. godine na veliko nezadovoljstvo žrtava.

"Skandalizovana sam činjenicom da takva jedna institucija ignoriše pravdu i istinu. Nisam uopšte protiv toga da se kriminalcima sudi ali ovde nema ni pravde ni istine", rekla je Plavšić za Frans pres telefonom iz Beograda gde stanuje od kada je oslobođena.

Plavšić je, međutim, dodala da nije očekivala "ništa drugo, poznajući rad Tribunala".

Haški tribunal danas je prvostepeno osudio bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, generala Ratka Mladića na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u BiH.

Mladić (74) proglašen je krivim za genocid nad nekoliko hiljada Muslimana iz Srebrenice progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje za taoce "plavih šlemova" UN, od 1992 do 1995. godine.

BRNABIĆ: PRESUDA NIJE IZNENAĐENjE, GLEDATI U BUDUĆNOST

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da presuda Ratku Mladiću nije iznenađenje za srpski narod i poručila da se treba okrenuti budućnosti, kako bismo konačno imali stabilnu državu.

"Treba da gledamo u budućnost.. kako bi smo koančno imali stabilnu državu", rekla je Brnabić, prenosi Rojters.

DODIK: GENERAL MLADIĆ JE ISTINSKI HEROJ I PATRIOTA

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je za srpski narod general Mladić je istinski heroj i patriota i da presuda Haškog suda generalu Ratku Mladiću, u uslovima nejednakog tretmana i selektivne pravde ovog tribunala, ne predstavlja iznenađenje.

"Ovo nije presuda ni Republici Srpskoj, ni srpskom narodu, ni srpskoj vojsci. Ovo je pokušaj udara na slobodu čitavog jednog naroda", naglasio je Dodik.

On je istakao da je odnos Haškog suda prema Srbima nepravedan, da je struka u Hagu potpuno poražena i da je Hag onemogućio pomirenje u BiH.

"Iz udžbenika treba izbaciti sve o nepravednom Haškom tribunalu", rekao je Dodik, dodavši da je današnjom presudom i dosadašnjim odnosom Haškog tribunala prema Srbima zadat udarac, pre svega, Bosni i Hercegovini.

Dodik je rekao da će istorija jednog dana potvrditi da je Haški tribunal osnovan isključivo da sudi Srbima i sa namerom da ih satanizuje.

"Moramo se okupiti oko naših vrednosti, oko naše Republike Srpske, a general ostaje legenda srpskog naroda. Treba da se okupimo i oko njegove porodice, da im pomognemo u ovim trenucima i da zajedno prebrodimo ovo teško vreme - naglasio je Dodik.


VULIN: PRESUDA MLADIĆU LOŠE GOVORI O TRIBUNALU I PRAVDI

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je presuda generalu Ratku Mladiću, nažalost, bila očekivana, što, kako kaže, loše govori o Haškom tribunalu kao sudu pravde.

"Jer ne treba zaboraviti da je u pitanju prvostepena presuda i da ako pravo nije samo reč onda bi tek ostalo da se vidi šta će sud odlučiti u drugom stepenu", naveo je Vulin u izjavi dostavljenoj medijima.

Podsetio je da je tako hrvatski general Ante Gotovina u prvoj presudi bio osuđen kao ratni zločinac na više decenija robije a u drugoj oslobođen svih optužbi.

Pročitajte još - Radončić: Žao mi je što ne postoji smrtna kazna; Bi-Bi-Si: Mladić bosanski krvnik

"Prečesto sudeći po političkoj sili a premalo po pravdi, Haški tribunal nas nije pomirio niti je doveo do pođednakog poštovanja svih žrtava i uporno je označavao Srbe kao jedine krivce za zločine i ratove", naveo je.


MARKOVIĆ: VELIKA SRAMOTA

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković kazao je povodom presudu Ratku Mladiću da je to "velika sramota".

"Današnjom presudom generalu Ratku Mladiću Haški tribunal spušta zavesu na najveću sramotu u istoriji svetskog pravosuđa. Rezultat rada Haškog tribunala je da su oni koji su najviše stradali, najviše i osuđeni. Srbi su ukupno osuđeni na 12 vekova robije, a Hrvati, Muslimani i Albanci na oko 200 godina. S tim da su Hrvati uglavnom osuđeni za zločine nad muslimanima i obrnuto. To znači da za zločine nad Srbima niko nije kriv. Od ubistva porodice Zec u Zagrebu, kristalne noći u Zadru, proterivanja Srba iz hrvatskih gradova, preko Miljevaca, Medačkog džepa, Ravnih kotara do Bljeska i najvećeg etničkog čišćenja u Evropi od Drugog svetskog rata – Oluje, pa preko Podrinja, Kravica, Bratunca, Sarajeva do Starog Gracka, Podujeva, Obilića, Goraždevca i proterivanja Srba sa Kosova i Metohije" izjavio je predsednik Jedinstvene Srbije, Dragan Marković Palma.


IVANIĆ: HAŠKI TRIBUNAL NE DELI PRAVDU, VEĆ POLITIKU

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Haški tribunal današnjim izricanjem presude ratnom komandantu Vojske RS Ratku Mladiću pokazao da se "nastavlja s negativnim odnosom prema Srbima" i da će tribunal "ostati upamćen po tome da nije delio pravdu, već politiku".

"Haški tribunal je umesto poverenja, doneo nepoverenje. Umesto pomirenja dovešće do novih političkih sukoba", rekao je Ivanić za agenciju FENA.

Rekao je da je, ne računajući današnju presudu Mladiću, Haški tribunal Srbima izrekao pet doživotnih kazni i ukupno 758 godina zatvora, Hrvatima 166 godina, a Bošnjacima svega 41,5 godinu.

"Ništa drugo nije se moglo ni očekivati. Kada pogledate sve ove stotine godina koje su dobili Srbi i tome dodate podatak da je Haški sud ukupno za sve zločine nad Srbima do sada izrekao svega 50 godina zatvora, to o tom sudu dovoljno govori", ocenio je Ivanić.

On je naglasio da "nikako ne treba odustati od podrške generalu Mladiću i da mu treba pružiti maksimalnu pomoć u žalbenom postupku".

KUBUROVIĆ O PRESUDI MLADIĆU - TEŽAK DAN ZA SRBIJU

Presuda Ratku Mladiću je težak dan za Srbiju, a mnogi građani naše zemlje se osećaju povređeno, s obzirom i na dosadašnje odluke Haškog tribunala, rekla je danas ministarka pravde Nela Kuburović, uz ocenu da neće komentarišati presudu pošto je, kako je rekla, prvostepena, a ne pravosnažna .

Mnogi građani Srbije osećaju se povređeno, s obzirom i na dosadašnje odluke Haškog tribunala kojim su, smatraju oni, srpske žrtve proglašene manje vrednim od drugih žrtava", rekla je Kuburović novinarima.
Ipak, ona, kako kaže, odgovorno tvrdi da Srbija ne beži od svoje odgovornosti što su, kako je navela, pokazali njeni pravosudni organi koji su procesuirali i vodili postupke ya ratne yločine, bez obzira na nacionalnost optuženih.

"Kao član vlade Srbije i kao ministar pravde i dalje ću se zalagati da svi srpski državljani koji se nalaze u Haškom tribunalu, bilo da je reč o optuženim ili osuđenim licima, imaju obezbeđene sve neophodne uslove za zdravstvenu negu, i dalje ćemo se zalagati da Ratko Mladić ima adekvatnu lekarsku negu i da mu se omogući da ga pregledaju srpski lekari", rekla je ministarka.

ŠAROVIĆ: PRESUDA MLADIĆU UZBURKAĆE STRASTI I POLARIZOVATI BiH

Zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i visoki funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je rekao da je razočaran današnjom presudom Haškog tribunala bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću na doživotnu kaznu zatvora i da očekuje da će to "uzburkati strasti" u BIH.

"Razočaran sam, jer sam očekivao drugačiju odluku. Ona nije konačna i nije pravosnažna, a u suštini će uzburkati strasti u BiH i neće doprineti onom zbog čega je osnovan Haški tribunal, a to je pomirenje u BiH", rekao je Šarović.

Po njegovim rečima, posle iziricanja prvostepene presude Mladiću, "svi unutar BiH" će se svrstati na dve strane: jednu u Republici Srpskoj, gđe će većinski izneti negativan stav o presudi Tribunala, i "ostatku BiH" gde će je "komentarisati na drugi način".KANDIĆ: PRESUDA MLADIĆU PRAVEDNA

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić ocenila je danas da je presuda ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom najznačajnija presuda do sada i da je pravedna u odnosu na počinjene zločine, u meri u kojoj je to moguće s obzirom na zakone i međunarodno pravo.

U izjavi agenciji Beta, Nataša Kandić je ocenila da je kazna doživotnog zatvora adekvatan odgovor suda na zločine koje je počinio oficir na najvišoj poziciji u VRS i da je posebno važno što je u sažetku presude navedeno koji su sve strašni zločini počinjeni i u onim opštinama u kojima sud nije našao da je Mladić odgovoran za genocid.

LjAJIĆ: OČEKIVANA PRESUDA MLADIĆU

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić rekao je danas da presuda Ratku Mladiću ne predstavlja iznenađenje, imajući u vidu dosadašnju sudsku praksu u Tribunalu, kao i ranije presude Mladićevim podređenima.

Ljajić je podsetio da su na doživotne kazne pred Haškim tribunalom već osuđeni Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir, a Mladić se i u tim predmetima spominjao kao deo udruženog zločinačkog poduhvata."Ovom presudom će porodice žrtava verovatno dobiti delimičnu satisfakciju, ali u javnosti zemalja regiona neće prestati rasprave o interpretacije ove odluke Tribunala, u zavisnosti od etničke prizme iz koje se ona posmatra", kazao je Ljajić.OBRADOVIĆ: NE PRIZNAJEM TRIBUNAL, MLADIĆ HEROJ

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da odbacuje sve presude Haškog tribunala kao antipravne, nepravedne i antisrpske i dodao da je za njega Ratko Mladić heroj.

Obradović je novinarima u Skupštini Srbije kazao da je presuda Haškog tribunala po kojoj je Mladić osuđen na doživatnu kaznu vrhunac antisrpskog delovanja tog suda, koji, kako kaže, on ne priznaje jer je antisrpski.

"Što se mene tiče Ratko Mladić i Radovan Karadžić treba da budu na prvim stranicama udžbenika jer su osnivači republike Srpske, a presude Haškog tribunala me ne interesuju", rekao je Obradović i dodao da je tribunal produžena ruka NATO-a.


Odluke Haškog tribunala, kako je rekao, smatra skandaloznim, navodeći da umesto Mladića treba da odgovaraju sudije tog suda koji želi da od Srba koji su žrtve napravi zločince.

ŠEŠELj: POLITIČKA PRESUDA, USMERENA PROTIV SRPSKOG NARODA..

Lider SRS Vojislav Šešelj ocenio je da je presuda Ratku Mladiću politička.

"Presuda je politička, a uperena je protiv srpskog naroda koji je učestvovao u ratu, pomalo i protiv Srbije, a najviše protiv Republike Srpske", rekao je Šešelj za Pink televiziju.

Sve tačke optužnice govore o udruženom zločinačkom poduhvatu, što, navodi Šešelj, za Tribunal znači da nema potrebe da se objašnjava kako je šta uradio i gde je direktna veza.

U SREBRENICI I BRATUNCU PLAKATI PODRŠKE RATKU MLADIĆU

U Srebrenici i Bratuncu danas su se pojavili plakati podrške haškom optuženiku Ratku Mladiću kome Haški tribunal izriče presudu za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH.

Članovi Udruženje "Istočna alternativa" Republike Srpske su u ovim gradovima polepili plakate sa natpisom "Ti si naš heroj".

Pročitajte još - OVAKO JE GENERAL UDALjEN IZ SUDNICE: Mladić vikao "Laž!" (VIDEO)

U Memorijalnom centru u Potočarima izricanje presude Ratku Mladiću pratili su preživele žrtve zločina u Srebrenici.


U POTOČARIMA JAKE SNAGE OBEZBEĐENjA

Jake snage obezbeđenja raspoređene su u i Memorijalnom centru u Potočarima i oko njega, gde su članovi bošnjačkih udruženja koji su čekali presudu generalu Ratku Mladiću.

U Potočarima su novinarske ekipe, a u Memorijalnom centru je bio televizijski prenos izricanja presude Mladiću.

POPOVIĆ: HAŠKI TRIBUNAL OBIČAN POLITIČKI INSTRUMENT


Presuda, koju je Haški tribunal izrekao Ratku Mladiću, potvrđuje da ovaj sud nema veze sa pravom i pravdom, već da je reč o običnom političkom instrumentu, formiranom sa ciljem da čitavu srpsku naciju predstavi kao genocidnu, izjavio je danas predsednika Srpske narodne partije i ministar Nenad Popović.

Zato je, i pored svih mogućih dokaza koji su mu pruženi, "ovaj sud svesno oslobađao krvnike poput Nasera Orića, Gotovine i Haradinaja", dok je s druge strane, osudio sve srpske političke i vojne lidere koji su se našli pred ovim tribunalom, naveo je Popović u saopštenju.

Za Haške sudije i tužioce, smatra on, ubijena srpska deca i starci, iskopane oči, preklani vratovi i izvađeni organi nisu dokaz nikakve krivice. "Odrubljene srpske glave, koje su nosili po Bosni mudžahedini Izetbegovićeve vojske za te ljude i taj sud ne predstavljaju ništa".Kada je ispunio svoju političku misiju ovom sramnom presudom, navodi Popović, Haški tribunal završava svoj rad, misleći da će ovakvim presudom dodatno naneti štetu srpskim interesima.

Srpski narod je svojom slobodarskom tradicijom i herojstvom stvorio Republiku Srpsku, a Srbija je danas nezavisna i slobodna država, koja brani interese Srba gde god da se nalaze, navedeno je u saopštenju.

DS: PRESUDA MLADIĆU ZADOVOLjENjE PRAVDE

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da je presuda Ratku Mladiću dugoočekivano zadovoljenje pravde i preduslov pomirenja i da "skida ljagu sa Srbije".

DS navodi i da Srbija konačno ulazi u završnu fazu poglavlja zvanog Hag i pozvali učesnike javnog života da se uzdrže od promovisanja, opravdavanja i ratnohuškačkih izjava.

Iz te stranke ističu da je neophodno nastaviti proces pomirenja u regionu i da se svakodnevno vidi koliko je taj proces nestabilan jer je samo jedna izjava dovoljna da ga uruši.

Pročitajte još - Lažirali nalaze o zdravlju Mladića

"Srbija i ceo region i danas se suočavaju i žive posledice ratnih zločina devedesetih, a presuda Mladiću je važna jer skida ljagu sa Srbije i njenih građana. Novi izazovi su pred nama i vreme je da se konačno neke knjige zatvore. Neosporno je da će mnogo bolnih reči i događaja ostati u tim knjigama, ali mi imamo obavezu prema generacijama koje danas rastu", ističu iz DS-a.

Upravo iz obaveze prema tim generacijama, DS smatra da nema više nijednog opravdanja za bilo koga u bilo kojoj od zemalja bivše Jugoslavije koji će slaviti zločince.

ŽIVKOVIĆ: PRESUDA RATKU MLADIĆU NORMALNA I OČEKIVANA

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću normalna i očekivana i da je loše što se krivci za događaje iz 90-ih tek sada kažnjavaju.

"Naravno da je bilo krivaca na svim stranama, ali to ne opravdava nikoga", rekao je Živković.

Pročitajte još - Mladić: Nevin sam, dušu mi ne mogu uzeti!

On je dodao da je Mladić sigurno imao komandnu odgovornost.

"Tu nije bilo dileme da li je on kriv što se to dogodilo i da li je mogao da spreči zlodela koja su činjena navodno u naše ime i tu ja presudu tumačim kao normalnu i očekivanu", rekao Živković.

OMEROVIĆ: PRESUDA MLADIĆU OČEKIVANA, MISIJA SUDA NEDOVRŠENA

Narodni poslanik iz Socijaldemokratske partije Srbije, Meho Omerović, izjavio je da je presuda izrečena bivšem generalu VRS Ratku Mladiću danas u Hagu očekivana, ali i da tribunal nije uspeo u onom što mu je bio osnovni zadatak - pomirenje naroda u regionu, pravda za sve žrtve i preživele u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije..

"I dalje smo svedoci govora i reči mržnje, zvecka se i oružjem često. Nikako da se sučimo sa prošlošču. U državama bivše Jugoslavije imamo razvijene desničarske organizacije i udruženja koja veličaju osveočene zločince! Sve što je usmereno protiv drugih je na ceni a svaki kriminalac i zločinac koji dolazi iz sopstvenog naroda je heroj. Sve što negira postojanje drugih je izgleda i zvanična politika", naveo je Omerović.

U izjavi dostavljenoj medijima, Omerović konstatuje da ne mogu postojati genocidni narodi, već samo pojedinci.

DSS: POLITIČKA PRESUDA SRPSKOM NARODU I RS


Predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je danas da je presuda Haškog tribunala Ratku Mladiću formalno pravno presuda jednoj osobi, ali političku gledano to jeste i presuda srpskom narodu i Republici Srpskoj.

Jovanović je novinarima u Skupštini Srbije je rekao da on negira tezu da je u Srebrenici učinjen genocid, navodeći da to nije ispravna kvalifikacija.

“To je zloupotreba pravne kvalifikacije u političke svrhe. Ne može se zločin u Srebrenici definisati kao genocid”, rekao je Jovanović.

Povodom presude Mladiću, Jovanović je kazao da ništa manje nije očekivao od takvog suda ili “parodije suda”.

JOVANOVIĆ: PRESUDA DA BUDE OSNOVA ZA NOVE ODNOSE


Presuda Ratku Mladiću treba da bude osnova na kojoj moramo graditi nove odnose, politiku pomirenja u celom regionu, a pre svega u Bosni i Hercegovini, ocenjuje lider LDP Čedomir Jovanović.

"Ovo ne sme da bude povod za raspaljivanje mržnji i sukoba, nego opomena i poziv na odgovornost pred samima sobom, pred prošlim i budućim generacijama", poručuje on.Smatra da kazna koja je danas izrečena Mladiću predstavlja delimičnu satisfakciju za porodice žrtava zločina za koje mu je suđeno, ali i sve one koji su se godinama borili za pravdu i pomirenje u regionu, jer ništa ne može vratiti izgubljene živote i umanjiti nesreću miliona ljudi koji su stradali u ratnom ludilu devedesetih, čiji je Mladić jedan od najistaknutijih simbola.

Prema njegovim rečima, ovakva presuda je podsetnik kolika se cena plaća kada se problemi rešavaju ratom i dodatni razlog da u budućnosti vodimo politiku koja će onemogućiti da nam se strašna prošlost opet ponovi, navodi se u saopštenju stranke.

SAVEZ SRBA IZ REGIONA: SRAMNA ODLUKA HAŠKOG TRIBUNALA

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da je presuda Haškog tribunala ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću sramna, nemoralna i duboko nepravedna.

"General Ratko Mladić je srpski heroj koji je časno branio svoj narod i to neće da promeni nikakva presuda lažnog suda zvanog Haški tribunal", navedeno je u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

Linta je dodao da "ne postoji nijedan dokaz da je Ratko Mladić naredio neki zločin" i ocenio da "to nije zanimalo Haški tribunal jer je osuđujuća presuda unapred bila napisana".

"Posebno je sramno obrazloženje Haškog tribunala da je general Mladić značajno doprineo izvršenju nepostojećeg genocida u Srebrenici", naveo je.

On je dodao da je jasno da je "Haški tribunal običan instrument zapadnih sila koje 27 godina vode štetnu i pogrešnu politiku prema zapadnom Balkanu".

"Za zapadne sile Srbi su i dalje kolektivni krivci i zločinci za oružane sukobe na prostoru bivše Jugoslavije, a Hrvati, Bošnjaci u Albanci tobože nevine žrtve", ocenio je Linta.

STAMATOVIĆ: PRESUDA MLADIĆU UPERENA PROTIV CELOG SRPSKOG NARODA

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović ocenio je danas da je presuda Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom "presuda protiv celog srpskog naroda" i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "konačno uzme u zaštitu sopstveni narod i državu".

Stamatović je u saopštenju ocenio i da je "jedina dobra stvar u presudi što nije uspeo pokušaj Izbetbegovićevih fundamentalista da u Mladićevu, ali i kolektivnu krivicu Srba pripišu i izmišljeni genocid u još sedam opština na području BiH"."General Mladić je branio i odbranio srpski narod od najezde stranih plaćenika, islamskih džihadista i ozloglašenih vojnih formacija BiH koje nisu marile ni za stare i nemoćne a Vojska Republike Srpske nije vodila osvajački već odbrambeni rat, braneći sopstvena ognjišta, imanja i nevine ljudske živote", naveo je predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije.

Stamatović je upitao i kako je moguće da su "svi zločinci iz redova bošnjačkog i hrvatskog naroda, uključujući i najpoznatijeg među njima, muslimanskog vojnog komandanta Srebrenice, Nasera Orića, oslobođeni u tom isto Tribunalu".