BIVŠI vođa terorističke OVK Ramuš Haradinaj, koji se nalazi u Francuskoj na uslovnoj slobodi i čeka odluku suda o tome da li će biti izručen Srbiji, ne može biti prosleđen Albaniji samo zbog toga što je u ponedeljak dobio državljanstvo ove zemlje. Naime, kako za "Novosti" objašnjavaju u Ministarstvu pravde, državljanstvo nije osnov za traženje ekstradicije.

- Postupak protiv Haradinaja pokrenut je u Srbiji, zbog čega je irelevantno to što je u međuvremenu dobio državljanstvo Albanije. O tome kome će lice biti izručeno odlučuje država kojoj je podneta molba za izručenje, u ovom slučaju Francuska. Dakle, protiv Haradinaja je pokrenut postupak u Srbiji i Srbija ga traži nezavisno od toga čije državljanstvo ima - preneto nam je iz ovog ministarstva.

Čim je objavljeno da će Haradinaj dobiti dokumenta iz Tirane, pojavile su se spekulacije da bi on već u četvrtak za kada je zakazano novo, četvrto, ročište u Apelacionom sudu u Kolmaru, mogao biti izručen Albaniji, jer je njihov "novopečeni" državljanin.

Ovakav scenario, međutim, otvara pitanje po kom osnovu bi bio izvodljiv takav rasplet i da li Srbija i Albanija imaju sporazum kojim se omogućava da se optuženima za ratne zločine u jednoj zemlji, sudi u drugoj, čiji su državljani.

U Ministarstvu pravde nam kažu da takav sporazum ne postoji, a kako ukazuju, odluku o eventualnom ustupanju može doneti samo nadležni sud, što je u ovom slučaju Viši sud u Beogradu:

- Bez obzira na nepostojanje ugovora, sud je taj koji donosi konačnu odluku da li će neko suđenje biti ustupljeno ili ne.

Advokat Toma Fila kaže nam da je važan momenat i to što je Srbija prva pokrenula postupak protiv Haradinaja i zatražila njegovo hapšenje:

- To znači da Francuska može da ga izruči ili nama ili nikome, bez obzira na to što je on u međuvremenu postao građanin Albanije.

Ramuš Haradinaj je izjavio da zahtev Srbije za njegovo izručenje predstavlja "direktan poziv na rat":

- Ako neko ima problem da to razume, ili je kukavica, ili odbija da se suoči sa realnošću.

VEĆE STAVLjA TAČKU

SUDIJA Istražnog odeljenja pred sobom ima dve mogućnosti: da iznese pozitivno ili negativno mišljenje o zahtevu za ekstradiciju. U prvom slučaju, konačnu odluku daće francuska vlada, dok bi u drugom slučaju Haradinaj bio slobodan - izjavio je za "Novosti", portparol nadležnog Apelacionog suda u Kolmaru, a povodom ročišta zakazanog za četvrtak u devet časova.

Na prethodnom ročištu 6. aprila, tužilac je zatražio da ekstradicija bude odobrena, što znači da, sa njegove tačke gledišta, konačnih pravnih prepreka nema, ali krajnju reč daće predsednica.


TUŽBA PROTIV DAUTA
SRPSKA nevladina organizacija Centar za mir i toleranciju podnela je tužbu protiv Dauta Haradinaja, Ramuševog brata i poslanika Alijanse za budućnost Kosova, za izazivanje etničke mržnje i korišćenje govora mržnje u medijima.
- Pošto se govor mržnje i izrečene pretnje albanskih političara po pravilu prelivaju na političku situaciju i uglavnom dovode do napada na Srbe na KiM, želeli smo da iskoristimo sva ovlašćenja i podnesemo tužbu pred kosovskim pravosuđem - kaže, za "Novosti", direktor ove NVO Nenad Maksimović.
(D. Z.)