IMAMO dokaze o tome da do tragedije na Tuzlanskoj kapiji nije moglo doći ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 mm. Nove činjenice su utvrđene veštačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i s prostora zemalja NATO-a.

Ovo je, za "Novosti", rekao Milorad Ivošević, advokat generala Novaka Đukića, objašnjavajući da će u ponedeljak u Banjaluci, tačno u podne, na konferenciji za novinare predstaviti sve nove dokaze. Đukićeva odbrana dostaviće zahtev Sudu Bosne i Hercegovine za obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija".

- Zahtev sudu zasnovali smo na relevantnim dokazima koji su nedvosmisleni i očiti. Nadamo se da će sud smoći snage da ih uvaži. Njima se dobija potpuno drugačija slika o tome šta se dogodilo - naglasio je Ivošević.

General nekadašnje Vojske RS Novak Đukić osuđen je na 20 godina zatvora nakon što je proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske Republike Srpske, u maju 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu.

Đukić je pušten iz zatvora u februaru 2014, kada je Ustavni sud BiH zbog pogrešne primene zakona ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 25 godina. U junu 2014. njemu je smanjena kazna na 20 godina, a njegov branilac je obavestio sud da je Đukić na lečenju u Srbiji.

Nekoliko meseci kasnije za njim je raspisana poternica jer se nije odazvao na izvršenje kazne.


ZDRAVSTVENO STANjE

BOSNA i Hercegovina je u oktobru 2015. godine Srbiji uputila zamolnicu za priznanje i izvršenje presude kako bi general Đukić kaznu izdržavao u Srbiji.

Sednice Višeg suda u postupku povodom priznanja presude više puta su odlagane zbog Đukićevog lošeg zdravstvenog stanja.