AKO lider radikala Vojislav Šešelj, uprkos svemu, ovih dana izađe na uslovnu slobodu, pred beogradskim Specijalnim sudom mogao bi da se nastavi postupak protiv njega zbog sumnje da je umešan u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Pre skoro 11 i po godina, kada se Šešelj predao Tribunalu, Specijalni sud je protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da je umešan u atentat na premijera Zorana Đinđića. Tačnije, istražni sudija Specijalnog suda Vučko Mirčić i zamenik tužioca za organizovani kriminal Milan Radovanović saslušali su ga početkom avgusta 2003. godine, u haškom pritvoru zbog sumnje da je izvršio krivična dela udruživanje radi neprijateljske delatnosti i ubistvo predstavnika najviših državnih organa. Tužilaštvo ga je teretilo da je sa Acom Tomićem, Radetom Bulatovićem, Radetom Mikelićem i Draganom Vujčićem, u drugoj polovini 2002. godine, u Zemunu, postao pripadnik zavere koju su organizovali Dušan Spasojević i Milorad Ulemek. Cilj je bio - ubiti Đinđića.

Tadašnji predsednik veća koje je sudilo optuženima za atentat na premijera, a danas advokat Marko Kljajević, kaže da tužilaštvo nije navelo razlog zbog koga se Šešelj nije našao na optužnici.

- Postoje dva razloga za to - kaže Kljajević. - Prema Zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom protiv okrivljenog pred domaćim sudom obustavlja se istragado okončanja postupka pred Haškim tribunalom.
*********************************************************************************************
Pročitajte još - Ljajić: Stav vlade o Šešelju do srede u Hagu
*********************************************************************************************
Drugi razlog bio bi, kaže Kljajević, da je tužilaštvo odustalo iz materijalno-pravnih razloga, a da nema drugih dokaza suštinskog karaktera. U tom slučaju ne bi mogao da pokrene postupak.

Specijalno tužilaštvo sumnjičilo je lidera SRS da je "više puta u svojoj kući i u kući pokojnog Spasojevića u Šilerovoj ulici kontaktirao sa Lukovićem i Spasojevićem koji su novčano pomagali SRS i davali instrukcije kako da u javnim istupima objašnjava status njihove organizacije i tumači događaj od 21. februara, 2003. godine, kod hale "Limes"".

Šešelj im je, tvrdilo je tužilaštvo, obećao za uzvrat punu podršku u skidanju izdajničke vlasti i u nekoliko navrata tražio da ubiju "izdajnika Đinđića". Istražni sudija Mirčić mu je predočio i tvrdnje tužilaštva da je pred sam odlazak u Hag ponovio: - Ubijte Đinđića za mene. Šešelj je, međutim, sve porekao. Govorio je da je cilj tih tvrdnji bio da se, posle ubistva Đinđića, sve prebaci na "političke protivnike dosmanlijskog režima".


NUĐENO - TRAŽENO

LIDER radikala je tražio da slobodno putuje po Srbiji, daje intervjue novinarima, da se bavi politikom i, naravno, da kritikuje rad Haškog tribunala. Hag mu je, međutim, ponudio sledeće: kućni pritvor tokom boravka na privremenoj slobodi bez ikakve mogućnosti napuštanja kuće, osim iz medicinskih razloga, i to u pratnji policije.