HAŠKI tribunal zakazao je za sredu statusnu konferenciju u predmetu protiv bivšeg vicepremijera SRJ Nikole Šainovića i nekadašnjih vojnih i policijskih zvaničnika - Nebojše Pavkovića, Vladimira Lazarevića i Sretena Lukića, koji su optuženi za zločine na Kosovu i Metohiji tokom NATO agresije 1999. godine. Na ovom ročištu bi, kako se pretpostavlja, trebalo i da se odredi tačan datum objavljivanja žalbene presude na koju se čeka duže od četiri godine.

Da li će priznanje krivice nekadašnjeg načelnika Generalštaba VJ Dragoljuba Ojdanića, koji se prošle nedelje vratio u Srbiju, uticati na veće petorice ili ne, još nije poznato. Među pravnim stručnjacima ima argumenata i „za“ i „protiv“.

Oni koji smatraju da sporazum nekada prvog vojnika SRJ sa Tužilaštvom neće odmoći ostalim optuženima, kažu da je Ojdanić u sporazumu priznao samo svoju odgovornost. Pored toga, dodaju i to da se i samo Tužilaštvo na javnoj raspravi povodom žalbi na presudu „kosovskoj četvorki“ nije ni pozivalo na Ojdanićevo priznanje krivice.

Na drugu stranu medalje ukazuje advokat Toma Fila, koji brani nekadašnjeg vicepremijera SRJ Nikolu Šainovića, osuđenog na 22 godine zatvora.

- Naravno da Ojdanićevo priznanje može da utiče na ostale osuđene - kaže Fila za „Novosti“. - Ako imate Ojdanića koji kroz priznanje smatra da je 15 godina zatvora za ono što je uradio adekvatna kazna, kako očekujete da će Vladimir Lazarević dobiti blažu kaznu? Ne postoji sudsko veće koje će izreći blažu kaznu nekome ko nije priznao delo od onoga ko jeste, bez obzira na to što je i Lazarević osuđen za manje.

Na pitanje kakav rasplet očekuje za Šainovića, Fila kaže da sve zavisi od toga da li će biti prihvaćene oslobađajuće presude protiv Ante Gotovine i Momčila Perišića. Ako se one prihvate, svi osuđeni su u mnogo boljoj poziciji - neki bi mogli da budu oslobođeni, a druge očekuju blaže kazne.

Fila zamera Ojdaniću na izjavi da su „ostali osuđeni prošli onako kako su se spremali za suđenje i radili“.

- Ostali nisu priznali izvršenje krivičnog dela - kaže naš sagovornik. - Svi Srbi se u Hagu bore. Da su hteli da priznaju, priznali bi još 2003. godine. Da je Šainović hteo da prizna, danas bi bio kod kuće, ali bi digao ruku na sebe od sramote.

Otkako je Tužilaštvo odlučilo da ne podnosi žalbu protiv oslobađajuće presudu bivšem predsedniku Srbije i članu Vrhovnog saveta odbrane Milanu Milutinoviću, u prvoj polovini 2009. godine, ovaj predmet je dobio službeni naziv „Šainović i ostali“. Pored nekadašnjeg saveznog vicepremijera, datum za objavljivanje pravnosnažne presude čekaće i ratni komandant Treće armije Nebojša Pavković, zatim komandant Prištinskog korpusa Vladimir Lazarević i nekadašnji načelnik MUP za KiM Sreten Lukić, koji su prvostepeno osuđeni na po 22 godine zatvora.