SUD u Mursoj Soboti oslobodio je u ponedeljak generala Vladu Trifunovića optužbi za ratni zločin nad civilima u Sloveniji 1991. godine, dok je njegov podređeni pukovnik Berislav Popov osuđen na pet godina zatvora.

Kako je „Novostima“ potvrdio branilac Popova, slovenački advokat Danilo Fari, on je proglašen krivim za smrt dvojice pripadnika Teritorijalne odbrane Slovenije, razaranje objekata u kojima se TO nalazila i za pljačku u obližnjem fri-šopu koju su počinili vojnici JNA.

- Berislav Popov je osuđen zato što je, prema presudi, kao komandant korpusa iz Varaždina došao u Sloveniju i prekršio vojno pravo - kaže Fari. - Mi ćemo se žaliti čim dobijemo presudu. Iskoristićemo sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju zato što smatramo da imamo za to dokaze. Jer, na suđenju su svedočili i tadašnji pripadnici TO i civili i oni su rekli da je TO prva zapucala, a da je Popov odgovorio na njihovu paljbu. U prilog tome govori i da su poginula petorica vojnika pod komadom Popova i da je još njih 17 teže ranjeno.

General Trifunović pravnosnažno je osuđen u Hrvatskoj na 15 godina zatvora zbog razaranja Varaždina. U Srbiji, postupak protiv njega i Popova je okončan.