HAŠKI optuženik i lider radikala Vojislav Šešelj dobio je još jedan crveni karton Haškog tribunala. Kako je u četvrtak saopštila njegova stranka, zamenik haškog sekretara Kejt Mekintoš obavestila je Šešelja da su mu zabranjene porodične posete.

Po rečima funkcionerke SRS Vjerice Radete, Šešelju su već zabranjeni privilegovani kontakti sa pravnim savetnicima.

- Šešelj se žalio predsedniku Tribunala na tu odluku, ali on nije još odlučio iako je danas istekao rok od 30 dana - rekla je „Novostima“ Radeta. - Jadranka je trebalo da ga poseti u ponedeljak sa najmlađim sinom, ali je ta poseta otkazana zbog ovoga.

Radikali kažu da bi eventualne posete bile moguće, ali pod uslovom da „im prisustvuje neko iz Tribunala i da prati svaku izgovorenu reč“.

Šešelj taj predlog nije prihvatio zato što bi bio diskriminisan u odnosu na ostale pritvorenike u Sheveningenu koji imaju redovne, a nenadzirane posete i to ne samo članova porodice već i prijatelja i svih ostalih koje žele da prime.

SRS je zatražio od Tribunala da prekine sa diskriminacijom lidera te stranke i da mu obezbedi tretman kakav imaju svi pritvorenici, a od nadležnih organa u Srbiji da se „konačno uključe u zaštitu osnovnih ljudskih prava dr Vojislava Šešelja, državljanina Republike Srbije“.