USTAVNI sud proglasio je neustavnom doskorašnju odluku kojom su haški optuženici i njihove porodice dobijali materijalnu pomoć koja je važila donedavno. Ovaj propis je stavljen van snage iz formalnih razloga.

- Ovakva pitanja regulišu se zakonom, a ne odlukama Vlade - kaže naš izvor iz US.

Prema toj odluci, svaki optuženi imao je pravo na 200 evra mesečno dok je bio u pritvoru. Članovima njihovih porodica refundirali su se putni troškovi prilikom odlaska u Hag. Imali su pravo na tri povratne avionske karte na relaciji Beograd - Amsterdam - Beograd i 250 evra po osobi, na svaka dva meseca. Na osnovu te odluke, Srbija je godišnje izdvajala oko 19 miliona dinara. Ta cifra je, međutim, zavisila od broja pritvorenika u protvorskoj jedinici u Sheveningenu.

Krajem marta, Vlada je donela novu odluku kojom je materijalna pomoć proširena i na one koji su osuđeni u Tribunalu i prebačeni na izdržavanje kazni. Porodice onih koji su proglašeni krivima imaju pravo na četiri povratne avionske karte do mesta koje je najbliže zatvoru i 250 evra po osobi. Ove pogodnosti mogu da iskoriste jednom godišnje.

Prema novoj odluci, Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom može u izuzetnim prilikama da optuženima i njihovim porodicama dodeli materijalna sredstva. Na teret Srbije padaju i troškovi odlaska na statusne konferencije u Hag u slučaju da se optuženi nalaze na privremenoj slobodi.

U pritvoru Haškog tribunala trenutno se nalazi 21 optuženi građanin Srbije.